Ηλεκτρονική ταυτότητα σε όλα τα ακίνητα εντός 10ετίας

Την καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας (ιδιωτικών και δημοσίων) εντός 10ετίας από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτιρίο, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση.

Όσα κτίρια δεν δηλωθούν, θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα.

Κυρώσεις (πέραν των ποινικών) προβλέπονται και για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν με ψευδή στοιχεία την ταυτότητα ενός κτιρίου. Ειδικότερα, ορίζεται επιβολή προστίμου από 2.000 ως 20.000 ευρώ και αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 ως 24 μήνες.

Μάλιστα, βάσει του ΠΔ, τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου θα συνδεθούν μόνιμα με εκείνα του Κτηματολογίου, της ΔΕΗ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να «τσιμπάνε» όσους… ξεχάσουν να δηλώσουν κάποιο ακίνητο.

Εντός 5ετίας η ταυτότητα για τα τακτοποιημένα αυθαίρετα

Ειδικότερα για τα αυθαίρετα κτίρια τα οποία έχουν τακτοποιηθεί με τους νόμους 3843/2010 («νόμος Μπιρμπίλη») και 4014/2011 («νόμος Παπακωνσταντίνου»), η πρώτη συμπλήρωση της ταυτότητας θα πρέπει να διενεργηθεί εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση του ΠΔ.

Εφόσον έχουν υποβληθεί στοιχεία ηλεκτρονικά, κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011, δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια πέραν της αντίστοιχης, για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας.

Τα στοιχεία αυτόματα θα μεταφερθούν από τη βάση δεδομένων των αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων της ταυτότητας του Κτιρίου.

Εντός 10ετίας για όλα τα κτίρια

Για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων) η συμπλήρωση της ταυτότητας θα πρέπει να γίνει εντός 10ετίας.

Ειδικότερα, για κτίρια προ της 1.3.2012 (δηλαδή πριν από την εφαρμογή του Ν. 4030/2011 που προβλέπει τον έλεγχο κάθε κτιρίου με άδεια) θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής, προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών, εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση.

Στη συνέχεια, όμως, θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός πενταετίας. Σε αυτά τα κτίρια τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα είναι αντίστοιχα με εκείνα που θα απαιτούνται για την υποβολή στο σύστημα των αυθαιρέτων.

Για τα νέα κτίρια των οποίων η ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου γίνεται πλήρης και αναλυτική καταγραφή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4030/2011 (