Έκπτωση 80% στα ενοίκια – Τι θα ισχύει για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους

Μειωμένο ενοίκιο κατά 80% θα καταβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές την εορταστική περίοδο, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν κατά 60% από το κράτος επί του μηνιαίου μισθώματος και όχι επί των απωλειών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ το ποσό που θα τους πιστωθεί στον λογαριασμό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Οι εργαζομένοι που εργάζονται στις ανωτέρω επιχειρήσεις και βρίσκονται σε αναστολή η έκπτωση θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 40%.

Εισικότερα

– Μειώνεται  κατά 80% το μηνιαίο μίσθωμα για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές κατά την εορταστική περίοδο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εστίαση, λιανικό εμπόριο, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, γυμναστήρια και πολιτισμός θα καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο.

– Αποζημιώνονται στο 60% του μηνιαίου μισθώματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος. Μέχρι σήμερα το κράτος κάλυπτε ποσοστό επί της ζημιάς και όχι επί του μισθώματος. Το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν επί της ουσίας το 20% του μηνιαίου μισθώματος για τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

– Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν, να έχουν την ίδια έκπτωση που ισχύει και σήμερα, δηλαδή 40% επί του μηνιαίου μισθώματος.