Γραμμή ρευστότητας μέσω του Τaxis και αιτήσεις επιστρεπτέας προκαταβολής ανοίγει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τα κριτήρια «επιλεξιμότητας», τα οποία όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα είναι «εξατομικευμένα».

Από σήμερα Πέμπτη αναμένεται να μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», εφόσον απασχολούν από 1 έως 500 εργαζομένους, με τον απαράβατο όρο να μην κάνουν απολύσεις.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν τα κριτήρια «επιλεξιμότητας», τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «εξατομικευμένα». Θα ανακοινωθούν αφού κλείσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων και προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, τα οποία θα προκύψουν ακριβώς στη βάση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος τυποποιημένων κριτηρίων.

Οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας αναμένεται να κλείσουν στις 10 Απριλίου.

Στη συνέχεια όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα ανακοινωθεί η κατανομή των κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις θα καταβληθεί προσπάθεια να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από το τέλος Απριλίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι η δήλωση του IBAN των επιχειρήσεων, αν δεν έχουν ήδη δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ.

Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελουμένων μέσω Taxis, αλλά και η υποχρέωση εξόφλησής τους θα περάσει στο Taxisnet.

Πρακτικά λοιπόν θα είναι μια βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία υπό την  μορφή δανείου.
Θα έχει χαμηλό επιτόκιο, πενταετή περίοδο αποπληρωμής και έναν χρόνο περίοδο χάριτος.
Επίσης αυτό το ποσό θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.