Τα 10+1 προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους

Για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία, το πακέτο Junker αλλά και για τον νέο Αναπτυξιακό φορέα, μιλά στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως λέει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β’ κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ, ήδη έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων, ενώ έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας, και ενός προγράμματος για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ενώ θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Ποιος είναι ο στόχος δαπανών του ΕΣΠΑ 2014-2020 για το 2016; Είναι εφικτός με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία;

Το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα αποτελέσει βασική πηγή χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Από όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, έγινε μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια ανασχεδιασμού, προκειμένου το νέο ΕΣΠΑ να υπηρετήσει την κοινωνία και όχι πια τη δημιουργία και συντήρηση πελατειακών δικτύων, να υπηρετήσει το στόχο μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης αντί για έργα αμφίβολης κοινωνικής και οικονομικής χρησιμότητας.

Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, θα διοχετευτούν συνολικά στην οικονομία 20 δισ. ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι πόροι των προγραμμάτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).

Η εξειδίκευση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, που είναι η προϋπόθεση για την ένταξη δράσεων, βρίσκεται σήμερα στο 57%. Σε αυτή τη βάση, οι προσκλήσεις δημοσιεύονται με γοργούς ρυθμούς. Ο καθόλα εφικτός στόχος είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι προσκλήσεις να αντιστοιχούν στο 51% του συνολικού προγράμματος.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το επόμενο διάστημα, δηλαδή έως το τέλος του έτους, για τις δράσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν. Τι προγράμματα – δράσεις αφορούν, τι ύψους είναι. Πόσοι εκτιμάτε ότι θα είναι οι ωφελημένοι και ποιο το αποτύπωμα στην οικονομία.

Καταρχήν, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β’ κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τέσσερις δράσεις. Η εμπειρία που θα έχει συγκεντρωθεί από την αξιολόγηση των προτάσεων του α’ κύκλου, θα αξιοποιηθεί για αλλαγές και εξειδικεύσεις στις νέες προσκλήσεις. Από εκεί και πέρα, έχει ήδη εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Στον άμεσο σχεδιασμό μας βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και ενός προγράμματος προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση σχεδίων που αφορούν στην αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων. Ακόμη, με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

 

Παράλληλα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προσφέρει σημαντικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, συνδυάζοντας για πρώτη φορά, κατά τα σύγχρονα πρότυπα, άμεσες ενισχύσεις με φορολογικά κίνητρα.

Ακόμη, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη και αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε έναν εθνικό αναπτυξιακό φορέα, ο οποίος, στο πρότυπο των αντίστοιχων φορέων στις χώρες της ΕΕ, θα υλοποιεί και θα διαχειρίζεται, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, τη νέα γενιά χρηματοδοτικών εργαλείων και θα προωθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Capital.gr