Διορθώστε το Ε9 για λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Να πληρώσουν λιγότερα και μάλιστα ψαλιδίζοντας τις δυο δόσεις (Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου) που απομένουν προκειμένου να εξοφληθεί  φόρος μπορούν χιλιάδες φορολογούμενοι. Με ποιον τρόπο; Διορθώνοντας τα λάθη που έχουν κάνει στη συμπλήρωση του Ε9 τα οποία οδήγησαν στη βεβαίωση μεγαλύτερου φόρου.

Στο taxisnet τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει ηλεκτρονική κοσμοσυρροή από φορολογούμενους που προχωρούν στη διόρθωση της δήλωσης ακινήτων και μάλιστα σε πολλούς ο φόρος μειώνεται άμεσα. Σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς τα κυριότερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι τα οποία έχουν φουσκώσει το φόρο είναι τα εξής:

-δήλωση ως επαγγελματικής στέγης αποθηκών οι οποίες αποτελούν οριζόντιες ιδιοκτησίες. Στην περίπτωσή ο φόρος της αποθήκης είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τη δήλωση του ακινήτου ως επαγγελματικό χώρο. Προϋπόθεση για τη διόρθωση είναι στην σύσταση της οριζοντίου ιδιοκτησίας να αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για αποθήκη.

-δήλωση ως κύριων χώρων των υπογείων ή παταριών τα οποία επικοινωνούν με εσωτερική κλίμακα με ισόγεια καταστήματα. Στην περίπτωση αυτή τα υπόγεια και τα πατάρια πρέπει να δηλωθούν ως βοηθητικοί χώροι που έχουν σημαντική έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το αν δηλωθούν ως κύριοι χώροι.

-αναγραφή μεγαλύτερων ποσοστών συνιδιοκτησίας σε σχέση με τα πραγματικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις περιπτώσεις πολλαπλών ιδιοκτητών.

-λανθασμένες επιφάνειες αγροτεμαχίων

-λανθασμένες επιφάνειες κτισμάτων

-λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος, δηλαδή αν πρόκειται για επικαρπία, ψιλή κυριότητα ή πλήρη κυριότητα ή δικαίωμα οίκησης.

Στις περιπτώσεις που από τη διόρθωση των λαθών προκύπτει μείωση του φόρου έως και 300 ευρώ τότε εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και μετά από λίγες ημέρες επικαιροποιούνται και οι δόσεις του φόρου στη σχετική εφαρμογή. Στην περίπτωση μείωσης του φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε το εκκαθαριστικό εκδίδεται εφόσον  ο φορολογούμενος προσκομίσει στην εφορία τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις διορθώσεις (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας).

Κενά μη ηλεκτροδοτούμενα

Στο μεταξύ σύγχυση επικρατεί στους φορολογούμενους που έχουν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα αποπερατωμένα κτίσματα στους οποίους δεν έχει δοθεί η έκπτωση 20% που δικαιούνται από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ. Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αν θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου ή αν θα πρέπει οι φορολογούμενοι να ταλαιπωρηθούν με επίσκεψη στην εφορία για υποβολή αίτησης επανεκκαθάρισης.

CAPITAL.GR