Αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις για το 2015

Καταργούνται οι αποδείξεις για το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων του 2015 σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες και το οποίο θα προβλέπει ότι από την 1-1-2016 το αφορολόγητο όριο θα συνδεθεί αποκλειστικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους ακριτικών περιοχών.

Με τα πληροφοριακά συστήματα του υπ. Οικονομικών θα συνδέονται οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο θα επιστραφεί ο φόρος που παρακρατήθηκε για δωρεές χρηματικών ποσών μέχρι 5.000 ευρώ μετά την καθιέρωση των capital controls, ενώ το 2016 θα υπάρξει online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και χθες το μεσημέρι διέρρευσαν πληροφορίες ότι το μέτρο της δήλωσης αποδείξεων επανέρχεται και θα ισχύσει και για τα φετινά εισοδήματα, το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα αναγράψουν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το 2016 ποσό αποδείξεων για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, και η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα υπολογιστεί αυτόματα από την Εφορία κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Διάταξη

Συγκεκριμένα, με διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων που είχαν συλλέξει. Ταυτόχρονα διατηρείται για τα εισοδήματα του 2015 το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ που χορηγείται μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

• Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, δηλαδή με πλαστικό χρήμα.

Για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού των 9.550 ευρώ εξετάζεται να αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα. Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος με αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet και να έχει συνδεθεί με το σύστημα ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με πλαστικό χρήμα για την κάλυψη ποσού μέχρι 9.550 ευρώ και την κατοχύρωση της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.

Εξαίρεση

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες που κατοχυρώνουν αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ ή έκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας, και ενδεχομένως οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών. Οσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο.

• Δεν επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα θα διαγραφούν και τα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

forologikanea.gr