Από κόσκινο οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε βάθος δεκαετίας

Ερχεται το… «καταθεσιολόγιο». Ενα πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποκτούν οι διαβαθμισμένοι ελεγκτές των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών καθώς θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων οι οποίοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ελέγχου προκειμένου να διαπιστώνουν αν οι καταθέσεις τους, των τελευταίων δέκα χρόνων, συμβαδίζουν με τα εισοδήματα που δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν, μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα το ζητήσουν, κάθε ευρώ που μπήκε ή βγήκε από έναν τραπεζικό λογαριασμό τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τον δρόμο για την επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, μέσω του οποίου σήμερα οι ελεγκτές βλέπουν μόνο τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών, ανοίγει απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν «από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του συγκεκριμένου λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού». Ετσι, θα έχουν την πλήρη εικόνα των καταθέσεων φορολογουμένων που ελέγχονται και τα στοιχεία θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις. Όπου προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα υπάρξει ειδοποίηση προς τον φορολογούμενο προκειμένου να προσέλθει στην εφορία και να δικαιολογήσει τη διαφορά.

www.imerisia.gr