Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλη την περιουσία των Ελλήνων

Με ένα… κλικ στον υπολογιστή, ο έφορος αλλά και οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα μπορούν να βλέπουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από το 2016. Αυτό σε περίπτωση που υλοποιηθεί ένα σχέδιο το οποίο έχει εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που έμεινε στα χαρτιά.

Ο λόγος για το Περιουσιολόγιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει σκληρές προβλέψεις για όσους «λησμονήσουν» ή εσκεμμένα θελήσουν να παραπλανήσουν τις φορολογικές αρχές, υποκρύπτοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τι δηλώνεται
Ακίνητα, μετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά – καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα-αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κ.λπ. θα πρέπει να δηλωθούν ώστε να δημιουργηθεί ο «ηλεκτρονικός φάκελος» για κάθε φορολογούμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα μετρητά στο σπίτι θα ισχύσει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να τα επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τεκμήρια διαβίωσης και «πόθεν έσχες».

Αν π.χ. μπει κατώτατο όριο 10.000 ευρώ, τα οποία δεν θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει, δεν θα είναι παράνομος και δεν θα υποστεί κάποια κύρωση. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει τον τρόπο ζωής και τα έξοδά του.

Τα πρόστιμα
Οσοι αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και εντοπισθούν από το υπουργείο Οικονομιών θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα, τα οποία θα προσεγγίζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που απεκρύβη.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Περιουσιολόγιο θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με την εφορία και μέσα στο 2016 θα κληθούν να κάνουν δήλωση περιουσιολογίου, στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για τα οποία δεν έχει γνώση η εφορία. Έτσι θα πρέπει να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους, όπως είναι αξία μετοχών, καταθέσεις και, βεβαίως, μετρητά που διακρατούνται.

www.imerisia.gr