Πώς θα γλιτώσουμε από νέους φόρους

Ποιους φόρους όμως θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι;

Ας τους δούμε αναλυτικά:

– Φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ένα συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν υποβληθεί 4,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και απομένει η υποβολή άλλων περίπου 800.000. Η πληρωμή για όσους υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση έως και τις 18 Ιουλίου έχει ήδη ξεκινήσει (η πρώτη δόση έληξε στις 31 Ιουλίου και απομένουν άλλες δυο δόσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου). Για όσους υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση έως και τις 26 Αυγούστου που λήγει η σχετική προθεσμία η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε τρείς δόσεις (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος)

– ΕΝΦΙΑ για το 2015. Ο νέος ΕΝΦΙΑ πρόκειται να εκκαθαριστεί εντός του Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς προβλέπεται και για φέτος έκπτωση 20% από το φόρο για τα ακίνητα που ήταν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα καθόλη τη διάρκεια του 2014. Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

– ΦΠΑ. Τον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αποδώσουν στο δημόσιο ταμείο τον αυξημένο ΦΠΑ που προκύπτει από την μαζική μετάταξη συντελεστών σε υψηλότερο συντελεστή, όπως για παράδειγμα της εστίασης και των μεταφορών από το 13% στο 23%. Το συνολικό πρόσθετο ποσό που θα πρέπει να αποδοθεί στα κρατικά ταμεία έως το τέλος του έτους ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Από την απόδοση αυτού του ποσού θα φανεί και αν πέτυχαν οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με την κινητοποίηση του συνόλου του ελεγκτικού δυναμικού του υπουργείου Οικονομικών.

– Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων. Θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, έως το τέλος Δεκεμβρίου.

– Τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται για συνολικό λογαριασμό 1,1 δις ευρώ που θα πρέπει να πληρωθεί σε μια δόση, από τον Νοέμβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου.
-πρόσθετους φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδοθούν πρόσθετα εκκαθαριστικά σημειώματα για όσους έχουν πισίνα, σκάφος αναψυχής άνω των 5 μέτρων ή ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο πολυτελείας κατά 30%.

Οι εφεδρείες

Αν οι εισπρακτικές επιδόσεις δεν είναι οι αναμενόμενες, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμες τις “λύσεις” και τις έχει συμφωνήσει και με την τρόικα. Τη νύφη θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα ακίνητα. Από τα φετινά εισοδήματα (φορολογικό έτος 2015) θα αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια από το 11% στο 15% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 12.000 ευρώ.

Δεδομένη θεωρείται και η ενσωμάτωση στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και το ψαλίδισμα της έκπτωσης φόρου για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 42.000 ευρώ. Το πόσο μεγάλο θα είναι το ψαλίδισμα εξαρτάται από την πορεία των φορολογικών εσόδων.

capital.gr