Τα ψιλά γράμματα του νέου τοπίου στον ΦΠΑ

Αλλάζουν από σήμερα οι συντελεστές ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Και αυτό ισχύει ακόμη και στις περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες και οι επιχειρήσεις δεν προλάβουν να κάνουν τις σχετικές τροποποιήσεις στις ταμειακές μηχανές τους και στα συστήματα των λογιστηρίων.

Παράλληλα, αν ένας φορολογούμενος έχει αρχίσει ήδη να λαμβάνει μια υπηρεσία για την οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική απόδειξη (π.χ. παροχή ιδιαίτερων μαθημάτων ή επισκευών στα υδραυλικά του σπιτιού του) τότε θα επιβαρυνθεί καθώς η απόδειξη θα εκδοθεί με βάση τους νέους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ.

Αυτά είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία της ολοκληρωμένης και αναλυτικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής από σήμερα του νέου τοπίου στον ΦΠΑ με τη μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή.

Ειδικότερα:

-οι φορολογούμενοι που έχασαν την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ (π.χ. φροντιστήρια) θα πρέπει εντός δέκα ημερών να υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής στην εφορία.

– οι αποδείξεις που εκδίδονται από ταμειακή μηχανή, μπορούν να αναγράφονται με άμεση πληκτρολόγηση. Για τη διευκόλυνση των χρηστών παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

– όταν δεν είναι εφικτή η άμεση προσαρμογή των ταμειακών μηχανών στα ποσά που αναγράφονται στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, δε λαμβάνεται υπόψη ο τυχόν αναγραφόμενος παραπλεύρως αυτών, παλαιός συντελεστής ΦΠΑ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προσαρμογή των συστημάτων, η εγγραφή στα τηρούμενα βιβλία του εσόδου και του Φ.Π.Α. θα γίνεται αφού επανυπολογισθούν τα δεδομένα που αναγράφονται στα Δελτία Ημερήσιας Κίνησης “Ζ”  με τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α.

-δίνεται η δυνατότητα να διορθώνονται χειρόγραφα οι αναγραφόμενοι συντελεστές ΦΠΑ και η τελική τιμή στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις παραμέτρους των συσκευών

-στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδονται με ημερομηνία έκδοσης μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν τη θέση σε ισχύ των νέων συντελεστών.

Ποιες υπηρεσίες ακριβαίνουν
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών μια σειρά από υπηρεσίες μετατάσσονται σε υψηλότερο συντελεστή και κατά συνέπεια (αν δεν απορροφηθεί η αύξηση του φόρου από την επιχείρηση ή τον επαγγελματία) ακριβαίνουν. Πρόκειται για:

– μεταφορές προσώπων στο εσωτερικό της χώρας (χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες), ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείται (μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβατηγά δημοσίας χρήσης αυτοκίνητα – ΤΑΞΙ, πλωτά μέσα κλπ).

– τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για κάθε είδους εκδηλώσεις, όπως αθλητικές, πολιτιστικές, εμπορικές, μουσικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς και για λούνα παρκ, ζωολογικούς κήπους, παιδότοπους κλπ, εκτός από τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων που παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.

– υπηρεσίες συγγραφέων, συνθετών, καλλιτεχνών και ερμηνευτών έργων τέχνης, καθώς και τα δικαιώματα αυτών.Προς αποφυγήν καταστρατηγήσεων όμως, ξεκαθαρίζεται ότι οι υπηρεσίες καλλιτεχνών υπάγονται σε κάθε περίπτωση στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τον τρόπο ορισμού των αμοιβών τους (π.χ. ως ποσοστό επί των εσόδων από εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων).

– υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή, οι οποίες παρέχονται από υποκειμένους του κανονικού καθεστώτος.
– υπηρεσίες εστίασης: επισημαίνεται ότι στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται ανεξαιρέτως όλες οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως των ειδών που καταναλώνονται επιτοπίως (π.χ. χρέωση νερού, γάλακτος, ψωμιού, αναψυκτικών, καφέδων, φαγητών κλπ με συντελεστή 23%).

Νερό εντός καταστήματος με 23%
Το ευτράπελο της εγκυκλίου είναι η ειδική πρόβλεψη για τις υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων και ποτών κατ’ οίκον του πελάτη. Στις περιπτώσεις αυτές στα προϊόντα που έχουν χαμηλότερο συντελεστή όταν δεν συνοδεύονται από υπηρεσίες εστίασης (δηλαδή σερβίρισμα εντός του καταστήματος) εφαρμόζεται ο χαμηλότερος συντελεστής. Έτσι, όταν ο πελάτης ζητήσει με το ντελίβερι και ένα μπουκάλι νερό, το νερό αυτό θα υπαχθεί σε ΦΠΑ 13% αντί για 23% που θα υπάγεται εφόσον σερβιριστεί.

– γραφεία κηδειών και επιχειρήσεις αποτέφρωσης νεκρών.

– ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν αισθητικούς σκοπούς υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.
-εργασίες ανακαίνισης και επισκευής κατοικιών (π.χ υδραυλικές, ηλεκτρολογικές υπηρεσίες).

capital.gr