Έρχεται μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σπεύδει τώρα να διορθώσει λάθη και παραλείψεις που προκαλούν διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι οποίες «φουσκώνουν» υπέρογκα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για χιλιάδες φορολογούμενους, ενώ ήδη «τρέχει» η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το φορολογικό «λίφτινγκ» που ετοιμάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών αφορά:

1. Τεκμήρια
Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή κι από ακίνητα, οι οποίοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων. Συγκεκριμένα, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα. Ακόμη δηλαδή κι αν ο φορολογούμενος που υπάγεται σε μια τέτοια περίπτωση έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή και κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα κατοικία δεν θα συνυπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο εκτινάσσει στα ύψη το τεκμαρτό εισόδημα και «φουσκώνει» το φόρο που καλείται να πληρώσει. Σημειώνεται ότι παρόμοιο θέμα είχε προκύψει και πέρυσι και τότε είχε αποφασιστεί να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα), έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή εναλλακτικά, τα 9.500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα.

2.  Μισθωτοί με «μπλοκάκια»

Διόρθωση της ρύθμισης αναμένεται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για το μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ ( 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ. Η επικείμενη αλλαγή θα δίδει την δυνατότητα στους εν λόγω φορολογούμενους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί.

3.  Αγρότες

Αναμένεται να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα πρέπει οι αγρότες να προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους.

Σύμφωνα με το νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3%. Φορολογείται δε κι αυτό με 11% από το πρώτο ευρώ.

Όμως για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου ή αγρού θα πρέπει, κανονικά, να συμπληρωθεί από κάθε αγρότη το πολύπλοκο έντυπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας γης (έντυπο ΑΑ-ΓΗΣ). Κι αυτό θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε αγροτεμάχιο ή αγρό κατέχει ο αγρότης.

4.  Norman Atlantic

Αφορολόγητα θα είναι τα βοηθήματα που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων του Norman Atlantic. Στη διάταξη θα κατονομάζεται τόσο το βοήθημα των αυτοκινητιστών στις οικογένειες των θυμάτων του Norman Atlantic, όπως και οποιαδήποτε άλλα βοηθήματα προς αυτές τις οικογένειες μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2015, ως αφορολόγητα.

Δωρεές σε χρήμα
Φοροελαφρύνσεις για όσους προχωρούν σε δωρεές χρηματικών ποσών υποσχέθηκε από την Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Το σχέδιο που εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση ή ενδεχομένως και την κατάργηση του φόρου δωρεάς σε χρήμα για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τη μείωση των συντελεστών φόρου για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με:

• Συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α’ κατηγορία (συγγενείς πρώτου βαθμού).

• Συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία.

• Συντελεστή 40%, προκειμέ­νου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία.

Όπως ανάφερε χθες στη Βουλή η κ. Βαλαβάνη «το θέμα των δωρεών είμαι αποφασισμένη να το αλλάξω, γιατί θεωρώ ότι όχι μόνο το 40% για όσους δεν έχουν στενή συγγενική σχέση είναι εντελώς ανάλγητο, αλλά και τα άλλα που είναι χαμηλότερα. Δηλαδή, γιατί ένας πατέρας που δίνει στα ενήλικα παιδιά του -τα οποία μπορεί να είναι άνεργα- χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν, να πρέπει να πληρώσει 10%, από τη στιγμή που είναι ήδη φορολογημένος γι’ αυτά τα χρήματα και γίνεται διπλή φορολόγηση;».

Μπόνους στους συνεπείς 
Όσον αφορά στο μπόνους για τους συνεπείς της εφάπαξ καταβολής το ποσοστό θα είναι υψηλότερο του 2%.

Συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη είπε ότι: «Εγώ έχω πει -και θα το κάνουμε στο φορολογικό νομοσχέδιο για το έτος 2015- θα υπάρξει ένα μπόνους τέτοιο που να αισθανθούν, εν πάση περιπτώσει, πως το γεγονός ότι κάνουν όλη αυτήν την προσπάθεια, εκτιμάται και από την πολιτεία».

Ρύθμιση 100 δόσεων
Έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φέρει μέχρι το τέλος του έτους η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί περίπου 650.000 οφειλέτες.

Αναφορικά με τους οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σημείωσε: «Στη ρύθμιση έχουν μπει περίπου 130 από τους περίφημους μεγάλους οφειλέτες, σε σύνολο 6.500 μεγάλων οφειλετών (2.000 φυσικά πρόσωπα και 4.500 επιχειρήσεις). Ωστόσο σημείωσε ότι για όσους από αυτούς δεν μπήκαν στη ρύθμιση -που είναι το 99,9%- και δεν θα το κάνουν μέσα στις επόμενες 17-18 ημέρες μέχρι τη λήξη, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

imerisia.gr