Φορολογικές δηλώσεις 2015: Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα με προσυμπληρωμένα τα δάνεια

Ανοίγει εντός της εβδομάδας η ηλεκτρονική εφαρμογή για δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για ανείσπρακτα ενοίκια, αγρότες και μπόνους εφάπαξ εξόφλησης. Πότε πληρώνονται οι δόσεις και ποια είναι τα σενάρια παράτασης.

Η ψήφιση της τροπολογίας για ανείσπρακτα ενοίκια, φορολόγηση αγροτών και έκπτωση φόρου για εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος, ανοίγει τις ηλεκτρονικές πύλες της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει έως το τέλος της εβδομάδας παράλληλα με την ενεργοποίηση της εφαρμογής για την υποβολή του Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα.

Η καινοτομία, των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν είναι άλλη από τηνπροσυμπλήρωση και των κωδικών της δήλωσης που αφορούν στις τοκοχρεολυτικές δόσεις πάσης φύσεως δανείων από τις τράπεζες.

Οι σχετικοί κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, όπως συμβαίνει με τους τόκους καταθέσεων. «Πατώντας» στο κουτάκι του σχετικού κωδικού της δήλωσης, θα εμφανίζεται ένα «παράθυρο» στο οποίο θα έχουν αποτυπωθεί φέτος και τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων. Ο φορολογούμενος θα πρέπει βεβαίως να ελέγχει την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί, για να αποκλειστεί ενδεχόμενο λάθους.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους κωδικούς:

*743-744 θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά»
*735-736 καταχωρούνται δαπάνες «για την αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης»
* 759-760 «για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε» ενώ στον επόμενο κωδικό (725-726) φέτος δηλώνονται δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο). Μέχρι πέρυσι, δεν υπήρχε το όριο των 300 ευρώ.

Ο ακριβής χρόνος έναρξης υποβολής των δηλώσεων εξαρτάται από το χρόνο ψήφισης της τροπολογίας της τελευταίας στιγμής με την οποία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις, για τα ανείσπρακτα ενοίκια, τη φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων αλλά και για την επαναφορά της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος.

Με την υπό ψήφιση τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν εισέπραξαν ενοίκια στη διάρκεια του περασμένου έτους, να γλιτώσουν το φόρο εκχωρώντας την είσπραξή τους στο δημόσιο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Για τους αγρότες, η τροπολογία προβλέπει μείωση της προκαταβολής φόρου στο μισό (από 55% σε 27,5%), αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τα αγροτικές επιδοτήσεις και μη επιβολή φόρου σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ανεξαρτήτως ύψους.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 2%.

Αν οι ηλεκτρονικές πύλες ανοίξουν στο τέλος της εβδομάδας, οι φορολογούμενοι θα έχουν περίπου ενάμιση μήνα για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων . Η προθεσμία με βάση το νόμο εκπνέει στις 30 Ιουνίου, αλλά ήδη θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί παράταση.

Με βάση το νόμο άλλωστε, η πληρωμή των φόρων εισοδήματος θα πρέπει να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος για να κερδίσουν την έκπτωση του 2%, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η έκπτωση προβλέπεται μόνο για εμπρόθεσμες δηλώσεις.

www.euro2day.gr