Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τον ΦΠΑ

Σε «πιλοτική» δίκη (καθώς η υπόθεση αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων) το ΣτΕ ανέτρεψε αντίθετη απόφαση περιφερειακού διοικητικού δικαστηρίου και έκρινε ότι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές μπορούν να τιμωρούν όποιον κάνει παραβάσεις γύρω από τον ΦΠΑ (με πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία) επιβάλλοντάς του και προσαύξηση φόρου (λόγω ανακρίβειας) αλλά και ειδικό πρόστιμο.

Ετσι, σύμφωνα με το Έθνος, για όσους παίρνουν παράνομη επιστροφή φόρου («παίζοντας με τον ΦΠΑ»), το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για να πληρώσουν προσαύξηση έως 120% του ποσού που εισέπραξαν αχρεωστήτως, αλλά και επιπλέον πρόστιμο ίσο με το 3πλάσιο του ποσού που έβαλαν στην τσέπη.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε «πιλοτική» δίκη στο ΣτΕ λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος, καθώς Διοικητικό Πρωτοδικείο της Κρήτης έκρινε ότι η διπλή αυτή τιμωρία (και με προσαυξήσεις και με ειδικό πρόστιμο) παραβιάζει το Σύνταγμα και το 7ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Κι αυτό γιατί ουσιαστικά επιβάλλονται δύο ποινές για την ίδια πράξη της διαφυγής ΦΠΑ. Ωστόσο, το ΣτΕ είχε αντίθετη άποψη και «έδωσε το ελεύθερο» για τα «τσουχτερά» πρόστιμα. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, αγρότης ζήτησε από τις φορολογικές αρχές επιστροφή ΦΠΑ 8.456 ευρώ που εισέπραξε, ενώ διαπιστώθηκε ότι νόθευσε και διόγκωσε 4 τιμολόγια αγοράς προβάτων, με αποτέλεσμα να εισπράξει επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ 2.400 ευρώ, παράνομα. Η αρμόδια ΔΟΥ αναζήτησε το ποσό αυτό ως αχρεωστήτως καταβληθέν επιβάλλοντας επιπλέον προσαύξηση (λόγω ανακρίβειας) 4.860€ και πρόστιμο 7.200€.

Το Δ. Πρωτοδικείο «μπλόκαρε» τη διπλή κύρωση, αλλά το ΣτΕ την έκρινε νόμιμη, δίνοντας την κατευθυντήρια γραμμή προς όλα τα δικαστήρια και τις φορολογικές αρχές.

www.forologikanea.gr