Τέλος ο φόρος για ανείσπρακτα ενοίκια του 2014

Ρύθμιση-ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που κινδύνευαν να φορολογηθούν με συντελεστές 11%-33% για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2014 ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη διαβεβαίωσε χθες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ότι σύντομα θα προωθήσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Η υπουργός χαρακτήρισε «άδικη» την ισχύουσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να φορολογηθούν ακόμα και για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει. Η φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων περιλαμβάνονταν σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

«Η ΓΓΔΕ έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, οι εγκύκλιοι που εκδίδει δεν εγκρίνονται από την υπουργό», είπε η κ. Βαλαβάνη, προσθέτοντας ότι «όταν συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει η εγκύκλιος είπαμε ότι πρέπει να παρέμβουμε σε αυτή την άδικη ρύθμιση». Επειδή ο νόμος αλλάζει όμως μόνο με νόμο και όχι με εγκυκλίους θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή σχετική διορθωτική τροπολογία.

Η διαδικασία
Επί της διαδικασίας, όπως διευκρίνιζαν στη συνέχεια αρμόδιες πηγές, όσοι δεν έχουν εισπράξει ενοίκια, θα πρέπει να απευθυνθούν στις ΔΟΥ (μετά την ψήφιση της διάταξης και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου) για να υποβάλουν χειρόγραφα αίτηση εκχώρησης των ενοικίων αυτών στο Δημόσιο. Ετσι θα γλιτώσουν τον φόρο αλλά παράλληλα χάνουν το δικαίωμα να τα διεκδικήσουν στο μέλλον από τους ενοικιαστές τους. Με την έγγραφη δήλωση στην Εφορία πρέπει να παραδοθούν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιάς δήλωσε ότι «είναι πολλαπλά θετική η σημαντική πρωτοβουλία της κυρίας υπουργού να λύσει το απαράδεκτο αυτό φορολογικό και κοινωνικό πρόβλημα» και ότι «ελπίζει ότι η κυρία υπουργός θα δείξει τον ίδιο ρεαλισμό και στην προσέγγιση του θέματος της ετήσιας φορολογίας ακινήτων».

www.imerisia.gr