Ποιοι επαγγελματίες μπορούν να μειώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ

Τέσσερις αλλαγές και μία ανατροπή φέρνουν οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο με τις αλλαγές αυτές παρέχεται η δυνατότητα σε 410.000 συνεπείς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να μειώσουν τις εισφορές τους ως και 131,17 ευρώ το μήνα, επιλέγοντας από μία έως και τρεις χαμηλότερες κατηγορίες ασφάλισης από αυτή στην οποία είναι σήμερα. Το μέτρο προβλέπεται στο νόμο 4321.

Τη δυνατότητα να μειώσουν τις εισφορές τους έχουν και οι περίπου 330.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους και των δόσεων. Το δικαίωμα επιλογής χαμηλότερης κατηγορίας ισχύει ως το τέλος του 2016 και μπορεί να ασκηθεί δύο φορές από τον ίδιο ασφαλισμένο.

Παγωμα αναγκαστικών μέτρων

Επίσης παγώνουν για ένα χρόνο όλα τα αναγκαστικά μέτρα για όσους έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας και έχουν οφειλές είτε στον ΟΑΕΕ είτε στο ΙΚΑ, με μηδενικό εισόδημα για το 2014. Τυχόν επιδόματα ανεργίας ή άλλες προνοιακές παροχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη για το κριτήριο του μηδενικού εισοδήματος.

Ως αποδεικτικό στοιχείο θα χρησιμοποιείται το εκκαθαριστικό της εφορίας για τα εισοδήματα του 2014 ή ακόμη και μια υπεύθυνη δήλωση των ίδιων των ασφαλισμένων ότι είχαν μηδενικό εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση όμως υποχρεώνονται να προσκομίσουν αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος. Το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων προϋποθέτει ότι οι εν λόγω οφειλέτες θα ενταχθούν σε ρύθμιση με αίτηση που πρέπει να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016. Ανάλογη διάταξη ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

Απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ καθώς και του ΕΤΑΑ απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις αν δεν πληρώνουν τις δικές τους ατομικές εισφορές. Δεν απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες αν χρωστούν εισφορές από προσωπικό που απασχολούν.

Συμψηφισμός

Εν τω μεταξύ εξετάζεται να αυξηθεί στις 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, το όριο συμψηφισμού χρεών με σύνταξη. Στην πράξη, ένας ασφαλισμένος που οφείλει μέχρι 25.000 ευρώ θα μπορεί να συμψηφίσει την οφειλή του με τη σύνταξη, ενώ σήμερα ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει μόνον αν δώσει εφάπαξ τις 5.000 ευρώ και στη συνέχεια του παρακρατείται το υπόλοιπο ποσό σε 40 μηνιάτικα από τη σύνταξή του.

Μπλοκάκια

Τέλος, ασφαλισμένοι μετά το 1993 που πήρεαν εξαίρεση και ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ υποχρεώνονται να επιστρέψουν στον ΟΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν 25 μέρες ασφάλισης το μήνα στο ΙΚΑ.

www.newmoney.gr