Πως σβήνουν χρέη σε 5 βήματα

Σε 5 βήματα μπορούν ακόμα και από το σπίτι ή το γραφείο τους να δουν ποιο χρέος τούς συμφέρει να διαλέξουν για να πληρώσουν. Χρέη μετά το 2013 συνήθως δεν έχουν μεγάλα πανωτόκια, οπότε δεν συμφέρει να τα αποπληρώσει άμεσα κάποιος αν έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα αυτά, π.χ. για το γάλα των παιδιών του.

Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες θα πρέπει είτε να απευθυνθούν σε λογιστή, είτε: 

1. Να μπουν μέσω Ιντερνετ με τους κωδικούς τους στο Taxinet  (http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/News/rytmish.html) και στην υπηρεσία με τις ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου θα βρουν τη σελίδα με την ένδειξη «Εκούσια καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης».

2. Πατώντας την επιλογή εκτύπωση οφειλών (pdf) θα εμφανιστούν όλες οι ταυτότητες οφειλής αναλυτικά ανά χρέος.

3. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα υπολογίσει τις προσαυξήσεις και θα δείξει πόσες διαγράφονται. Αυτομάτως  θα δει κάποιος και το όφελος που έχει, ανάλογα με την οφειλή που επιλέγει.

4. Επιλέγοντας την Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) μπορεί κάθε πολίτης να πληρώσει το ποσό που επιθυμεί στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ.  Σημειώνεται ότι για κάθε διαφορετικό χρέος υπάρχει ξεχωριστή Ταυτότητα Οφειλής. Αρα ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει (π.χ. στην τράπεζα) για καθεμία οφειλή ποια είναι η ταυτότητά της και ποιο ποσό επιθυμεί να πληρώσει.

5. Δυο-τρεις μέρες μετά την πληρωμή εμφανίζεται το υπόλοιπο χρέους, αν υπάρχει, στη σελίδα «προσωποποιημένης πληροφόρησης», κάνοντας και πάλι χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxis. Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν όσοι έχουν ήδη ενεργή ρύθμιση χρεών (δηλαδή οι 350.000 από τα σχεδόν 4 εκατομμύρια οφειλέτες): πρέπει να πάνε στην Εφορία και να ζητήσουν «απώλεια ρύθμισης». Αφού κάνουν την «απώλεια», θα εμφανιστεί η Ταυτότητα Οφειλής για κάθε οφειλή ξεχωριστά. Με αυτήν ή αυτές που θα επιλέξουν (και όχι με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής-ΤΡΟ που πλήρωναν) θα δώσουν ό,τι θέλουν και, στη συνέχεια, για όποιο ποσό απομείνει θα μπορούν να ενταχθούν στην καινούρια ρύθμιση των 100 δόσεων.