Το σχέδιο για τη λοταρία με τις αποδείξεις – Πόσα θα κερδίζετε και πώς

Ένα παλαιότερο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επαναφέρει η σημερινή κυβέρνηση με σκοπό την είσπραξη εσόδων και μάλιστα σε μόνιμη βάση αλλά και και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης.

Μια από τις μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες στους δανειστές κάνει λόγο για «λοταρία» με τις αποδείξεις λιανικής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση».

Η πρόταση της λοταρίας με τις αποδείξεις είχε ήδη ακουστεί από το 2010 ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχαν επαναφέρει το θέμα. Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός». Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί στην αρχή τουλάχιστον, θα κερδίζουν ποσά της τάξης των 500 – 1.000 ευρώ. Ωστόσο οι τυχεροί θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς. Μάλιστα τα έπαθλα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, εφόσον καθιερωθεί να πραγματοποιείται και μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (π.χ. με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί).

Η πρόταση παρουσιάστηκε και στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με την τρόικα να μην παίρνει σαφή θέση αλλά να ζητά περισσότερα στοιχεία. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα. Μάλιστα στην Πορτογαλία σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθώς αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

www.imerisia.gr