Δηλώστε τα «κρυφά» εισοδήματα τώρα για να σωθείτε από πρόστιμα!

Προσκλητήριο στους φορολογουμένους να αποκαλύψουν στην εφορία «κρυφά» εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, θέλει να βάλει τους πολίτες στο κυνήγι της…«τυχερής απόδειξης» με κληρώσεις χρηματικών ποσών και δώρων κάθε μήνα, προκειμένου όλοι να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις στις συναλλαγές τους.

Τις δύο αυτές νέες μεταρρυθμίσεις βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας συμπληρωματικές παρεμβάσεις στη λίστα μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει και τρίτη κίνηση που αφορά σε νέα νομοθεσία για τον έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

[1] Αδήλωτα εισοδήματα: Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Σύμφωνα, με κυβερνητικούς παράγοντες, πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια. Με το μέτρο αυτό που προτείνει η Αθήνα, θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους φορολογουμένους να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να δηλώσουν εισοδήματα ή ακόμη και περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες) που δεν είχαν δηλώσει την τελευταία πενταετία. Οι φορολογούμενοι αποκαλύπτοντας στην εφορία τα ξεχασμένα εισοδήματα θα πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογεί για το έτος που δεν δηλώθηκαν και θα γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα τους επιβληθούν, σε περίπτωση που εντοπιστούν μετά από έλεγχο από τις φορολογικές αρχές.

[2] Τριγωνικές συναλλαγές: Κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Η μεταρρύθμιση αυτή, θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

[3] «Λοτταρία» αποδείξεων. Χορήγηση κινήτρων ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αυτό είχε ανακοινωθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοντέλο «λοταρίας» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και την τόνωση των εσόδων περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ.

www.imerisia.gr