Πληρώστε και σώστε: Κούρεμα έως 100% των προσαυξήσεων μέχρι τέλος Μαρτίου

Ρύθμιση εξπρές με ισχυρά κίνητρα για τους οφειλέτες του Δημοσίου ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών για να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Με δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα έρθει με ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή μετά το Eurogroup της Δευτέρας, η έκτακτη ρύθμιση θα κατατεθεί ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και θα ισχύσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Το σχέδιο της ρύθμισης, που εξήγγειλε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, στηρίζεται στην εξής αρχή: «Ελα να πληρώσεις ότι μπορείς από το κεφάλαιο της ληξιπρόθεσμης οφειλής και θα κουρευτεί μέχρι και το 100% των προσαυξήσεων».

Όπως είπε η κ. Βαλαβάνη η ρύθμιση -που είναι ξεχωριστή από αυτή των 100 δόσεων- προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μέρος αυτού. «Τις τελευταίες μέρες του Μάρτη, όποιοι θέλουν μπορούν να πληρώσουν όποιο ποσό θέλουν, μπαίνοντας οι ίδιοι ή οι λογιστές τους μέσα στο Τaxis που φαίνονται τα χρέη τους και φαίνεται για κάθε χρέος η Ταυτότητα Οφειλής και μπορούν να πληρώσουν ό,τι χρέος θέλουν χωρίς καμιά δέσμευση πριν ή μετά, και επιτόπου να σβήσει το σύνολο των προσαυξήσεων, τόκων κ.λπ.», υπογράμμισε η υπουργός.

Στόχος της ρύθμισης είναι η προσέλκυση κυρίως των φορολογούμενων με παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν επιβαρυνθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 400% της αρχικής οφειλής.

Το κίνητρο είναι ότι καταβάλλοντας την αρχική οφειλή μπορεί κάποιος να «κουρέψει» ακόμα και το 100% των προσαυξήσεων.

Για παράδειγμα, για 5.000 ευρώ οφειλή, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι το κεφάλαιο και οι 4.000 ευρώ προσαυξήσεις, αν ο οφειλέτης καταβάλει 1.000 ευρώ, τότε σβήνουν όλες οι προσαυξήσεις. Αν καταβάλει 500 ευρώ, θα διαγραφούν 2.000 ευρώ, δηλαδή το 50% των προσαυξήσεων και μένει υπόλοιπο οφειλής 2.500 ευρώ, που θα πρέπει όμως να ενταχθεί υποχρεωτικά στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και να είναι συνεπής στη ρύθμιση για τουλάχιστον δέκα μήνες.

Με την έκτακτη αυτή ρύθμιση ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το σύνολο ή μέρος της βασικής οφειλής και να διαγραφεί έως και το 100% των προσαυξήσεων με τις οποίες έχει επιβαρυνθεί η οφειλή μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων

Η βελτιωμένη έκδοση της ρύθμισης των 100 δόσεων, η οποία πιθανόν να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σαββατοκύριακο, δεν θα προβλέπει τη δυνατότητα «κουρέματος» ακόμα και κεφαλαίου, αφού όπως παραδέχθηκε η Ν. Βαλαβάνη υπήρξαν έντονες διαφωνίες ακόμα κι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η επίμαχη διάταξη δεν καταργείται τελείως, αφού το «κούρεμα» θα σταματά στις προσαυξήσεις. Με βάση τη διάταξη αυτή, η οποία θα ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου, ο οφειλέτης μπορεί να καταβάλει ότι ποσό θέλει και να γλιτώσει άλλο τόσο από τις προσαυξήσεις.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει οφειλή 3.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 2.000 ευρώ είναι κεφάλαιο και 1.000 ευρώ προσαυξήσεις. Αν καταβάλει 1.500 ευρώ, τότε θα «σβήνουν» τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων αλλά θα μένουν 500 ευρώ από το κεφάλαιο της οφειλής, τα οποία θα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ. Η νέα μορφή της διάταξης ευνοεί κυρίως τις παλιές οφειλές, όπου οι προσαυξήσεις είναι μεγαλύτερες του κεφαλαίου.

Στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που θα ισχύει μέχρι το τέλος Μαΐου:

1. Ρυθμίζονται χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015.

2. Εντάσσονται και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

  1. Υπάγονται υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με την προϋπόθεση οι οφειλέτες να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.

    ΕΝΦΙΑ

Το τοπίο στη φορολογία των ακινήτων επιχείρησε να ξεκαθαρίσει χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η υπουργός είπε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα αντικατασταθεί με τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος, σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, θα υπολογιστεί με τις μειωμένες αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο κατ΄ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Οι αντικειμενικές αξίες δεν θα μειωθούν οριζόντια, αλλά ανάλογα με την περιοχή. Για τη διαμόρφωση των νέων τιμών το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διαθέτει στοιχεία για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Για το αφορολόγητο όριο της ακίνητης περιουσίας που θα καθιερωθεί για τον νέο φόρο ακινήτων η υπουργός ανέφερε ότι θα μπουν πραγματικά περιουσιακά όρια, ίσως και λίγο χαμηλότερο από 500.000 ευρώ (οικογενειακό αφορολόγητο), και θα αφορά σε πραγματικές αξίες.

Αφού χαρακτήρισε εξωπραγματικό τον ΕΝΦΙΑ, υπογράμμισε ότι μεγάλο τμήμα των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο με τον νέο ΦΜΑΠ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει και να φορολογήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία που σήμερα δεν εμφανίζεται καθώς καλύπτεται από τον «μανδύα» των offshore εταιρειών.

Αφορολόγητο

Η νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα εφαρμοστούν στα εισοδήματα του 2015, με νομοσχέδιο που θα έρθει προς το τέλος του έτους ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά στις αλλαγές στο ΦΠΑ, η Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε ότι οι υπηρεσίες δεν επεξεργάζονται κάποιο νομοσχέδιο, παραπέμποντας στη δημιουργική ασάφεια της συμφωνίας με τους εταίρους.

Μισθωτοί με «μπλοκάκι»

«Χαμηλώνει» η φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς που συμπληρώνουν τα ετήσια εισοδήματά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Με διάταξη που προωθεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, οι φορολογούμενοι αυτοί θα φορολογηθούν και φέτος με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών με την οποία επιβάλλεται φόρος 26% από το πρώτο ευρώ και παράλληλα επιβάλλεται προκαταβολή φόρου 55%.

www.imerisia.gr