Ο δεκάλογος των αλλαγών για τις 100 δόσεις

Η νέα ρύθμιση χρεών

Ίσως είναι η πιο γενναιόδωρη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των τελευταίων ετών. Για πρώτη φορά, εκτός από πολλές δόσεις και εκπτώσεις σε προσαυξήσεις το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να «κουρέψει» πρόστιμα αλλά ακόμα και κεφάλαιο της αρχικής οφειλής για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν κάτι τι «καλό» για όλους τους φορολογούμενους. Εκπτώσεις σε πρόστιμα , προσαυξήσεις και τόκους, εκατό δόσεις χωρίς διαχωρισμούς για όλους τους οφειλέτες, ψαλίδι στην ελάχιστη δόση των 50 ευρώ το μήνα, «άνοιγμα» της ρύθμισης και στους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, τέλος στις ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως οι βελτιώσεις στη ρύθμιση μπορούν να φέρουν έως το τέλος του έτους έξτρα έσοδα 2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου χρειάζεται η κυβέρνηση για να υλοποιήσει την εξαγγελία της για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λίφτινγκ στη ρύθμιση προβλέπει:

1. « Κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων. Τα πρόστιμα θα σβήνονται έως και κατά 50%, οι προσαυξήσεις έως και 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων αλλά με ισχυρότερη κλιμάκωση σε σχέση με τα ισχύοντα. Για μικρο-οφειλέτες στα όρια της φτώχειας, σβήνει και κεφάλαιο.

2. Μηνιαία δόση. Το ελάχιστο όριο των 50 ευρώ, μειώνεται στο μισό. Στο τραπέζι τέθηκαν προτάσεις ακόμα και για μηνιαία δόση χωρίς ελάχιστο όριο ακόμα και 10 ευρώ για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.

3. Τόκοι. Από το 4,56% σήμερα σε ετήσια βάση, μειώνονται κοντά στο 3%.

4. Αριθμός δόσεων. Οι εκατό δόσεις θα ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

5. Πλαφόν. Στη ρύθμιση μπορεί να ενταχθεί κάθε οφειλέτης ανεξαρτήτως ύψους χρέους. Το πλαφόν οφειλής 1 εκατ. ευρώ καταργείται.

6. Οφειλές. Εντάσσονται χρέη προς την εφορία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 (αντί για 30 Σεπτεμβρίου).

7. Κατασχέσεις. Καθιερώνονται ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν ήδη υποστεί κατάσχεση και εντάσσονται στη ρύθμιση.

8. Ποια χρέη εντάσσονται. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, έναντι της 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ισχύει σήμερα.

9. Παράταση. Το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση επεκτείνεται κατά 1-2 μήνες σε σχέση με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου που ισχύει σήμερα.

10. Ποινικές διώξεις. Παύουν με το νόμο για μικρο-οφειλέτες. Το όριο των 5.000 ευρώ συνολικής οφειλής το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του αυτοφώρου θα αυξηθεί δραστικά.

www.euro2day.gr