Πώς θα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια

Tο πλαίσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και για τη μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, θα διαχειριστεί δημόσιος φορέας που θα συσταθεί με νόμο τους προσεχείς μήνες. Μέσω του ίδιου φορέα θα αναδιαρθρωθούν στο σύνολό τους τα δάνεια. Έως ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας, θα κατατεθεί νόμος, που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών θα προβλέπεται και διαγραφή για όσους αντικειμενικά αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Θα υπάρχει δε, επιμήκυνση και απομείωση επιτοκίων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς επισημαίνει: «Θα θέσουμε κριτήρια με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το μηνιαίο εισόδημα και τις τραπεζικές καταθέσεις, έτσι ώστε επί της ουσίας να κλείσουμε το οποιοδήποτε θεσμικό περιθώριο για πλειστηριασμούς».
Για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ο κ. Σταθάκης εξαγγέλλει τροποποιήσεις του νόμου με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης και ξεκαθαρίζει ότι με τις ρυθμίσεις «θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων».
www.voria.gr