Φορολογία: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ – Νέα κίνητρα για τις 100 δόσεις

Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων και της περιουσίας των φορολογούμενων σχεδιάζει η κυβέρνηση, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χθες ότι στα κυβερνητικά σχέδια δεν περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας στην κινητή και ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, στον οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα θα υπάγονται όλα τα ακίνητα, οι τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, έργα τέχνης κ.λπ.

Άλλωστε όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, το στίγμα των φορολογικών αλλαγών αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Πάντως σε κάθε περίπτωση βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να αποτελέσει το Περιουσιολόγιο, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Με βάση το περιουσιολόγιο θα προσδιοριστεί η φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογούμενου αφού σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία όπως τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και γενικά κάθε στοιχείο εσόδων και δαπανών.

Από τη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τα εισοδήματα, τα έσοδα, την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες διαβίωσής των φορολογούμενων θα είναι πλέον εύκολο στις φορολογικές αρχές να παρακολουθούν διαχρονικά την εξέλιξη των εισοδημάτων, του επιπέδου διαβίωσης και της περιουσιακής κατάστασης των πολιτών.

Όπου διαπιστώνουν περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας ή καταθέσεων μεγάλου ύψους ή υπέρμετρα αυξημένων δαπανών διαβίωσης, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλούμενα έσοδα και εισοδήματα, θα προχωρούν στην επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Οι πρώτες φορολογικές παρεμβάσεις
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο που θα προωθηθούν αφορούν:

[1] Στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος θα συνοδευτεί από οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30%. Από τον νέο ΦΜΑΠ θα εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία και μόνο οι μεγάλης αξίας κατοικίες θα υπάγονται στο νέο φόρο.

Ουσιαστικά τα έσοδα από το νέο φόρο θα προκύψουν από την μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες.

Το αφορολόγητο όριο ενδέχεται να ξεκινά με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες από τα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα. Για να εφαρμοσθεί και να εισπραχθεί εντός του 2015 ο νέος ΦΑΠ, θα πρέπει πολύ γρήγορα η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων.

[2] Στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις. Με τα ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν πλέον τα 74 δισ. ευρώ και τη ρύθμιση να έχει ατονήσει στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν παρεμβάσεις που θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστική τους όρους της ρύθμισης για να αρχίζει να μπαίνει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία.

ξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι μέσω της μείωσης του ελαχίστου ορίου της μηνιαίας δόσης κάτω από τα 50 ευρώ.

www.imerisia.gr