Χωρίς προστασία από τα τεκμήρια φορολογούμενοι με μηδενικά εισοδήματα

Απέναντι σε μια αρνητική έκπληξη θα βρεθούν με την κατάθεση της νέας φορολογικής δήλωσης χιλιάδες φορολογούμενοι με μηδενικά ή ελάχιστα εισοδήματα. Έληξε η ισχύς φορολογικής διάταξης η οποία τους προστάτευε από την επιδρομή των τεκμηρίων στο εισόδημά τους.

Η διάταξη είχε περάσει τον περασμένο χρόνο και αφορούσε τον υπολογισμό του φόρου για το εισόδημα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2013 και φορολογήθηκε με τις δηλώσεις του 2014. Η διάταξη όριζε ότι “όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων”.

Στην πράξη ο μακροχρόνια άνεργος που είχε απλώς από την είσπραξη μερικών τόκων από καταθέσεις προστατευόταν από την εφαρμογή τεκμαρτού εισοδήματος λόγω της κατοχής απλώς ενός επιβατικού αυτοκινήτου. Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2014 και θα φορολογηθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2015, Για παράδειγμα, ένας άνεργος εισεπραξε το 2013 τόκους ύψους 5 ευρώ από τις πενιχρές καταθέσεις τους. Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, επειδή έχει πραγματικό εισόδημα, ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης.

Έτσι ο φορολογούμενος “χρεώνεται” με τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης 3.000 ευρώ ενώ επειδή έχει και ένα ΙΧ 1.300 κυβικών του επιβάλλεται και τεκμήριο 4.600 κυβικών, δηλαδή συνολικά 7.600 κυβικών. Με δεδομένο ότι το πραγματικό του εισόδημα δεν αφορά μισθωτές υπηρεσίες θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Έτσι, θα κληθεί να πληρώσει μαζί με την προκαταβολή φόρου το απίστευτο ποσό των 3.062,8 ευρώ ενώ το πραγματικό του εισόδημα είναι μόλις 5 ευρώ. Με βάση, όμως, όσα ίσχυσαν για το εισόδημα του 2013 ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πλήρωνε φόρο αφού το τεκμαρτό του εισόδημα θα φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή θα είχε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.

Το παραπάνω αποτελεί μια παρενέργεια της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης και της λήξης της διάταξης προστασίας από αυτά για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Το θέμα αυτό είναι ένα από το πολλά με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα προκύψει μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Πηγή: capital.gr