Υπεύθυνη δήλωση αντί δικαιολογητικών μετά την διόρθωση του Ε9

Διόρθωση του Ε9 με απλή υπεύθυνη δήλωση – Τροποποιήσεις χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά μελετά το Υπ. Οικ.

Τρεις διορθωτικές κινήσεις ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 και κατ’ επέκταση του νέου ΕΝΦΙΑ μετά τη διαπίστωση ότι συρρέουν κατά χιλιάδες οι φορολογούμενοι στην ιστοσελίδα του συστήματος TAXISnet για να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές-τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασής τους.

Η πρώτη και πιο σημαντική είναι όσοι έχουν μείωση του φόρου ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ λόγω της διόρθωσης του Ε9 να προσκομίζουν στην Εφορία απλή υπεύθυνη δήλωση και όχι όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ημιτελές ή κενό ακίνητο να διορθώνει το Ε9 και να γράφει στην υπεύθυνη δήλωση που θα καταθέτει στην Εφορία ότι αυτά που ανέγραψε στο Ε9 είναι ορθά χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσει στην Εφορία συμβόλαια ή άλλα έγγραφα.

Με αυτόν τον τρόπο και η ταλαιπωρία των πολιτών στις εφορίες θα μειωθεί σημαντικά αλλά και οι υπάλληλοι θα επικεντρωθούν στους φορολογικούς ελέγχους που είναι τόσο απαραίτητοι για την αύξηση των εσόδων του κράτους. Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών δειγματοληπτικά θα πραγματοποιεί ελέγχους και εφόσον διαπιστώσει ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία τότε θα προχωρεί στην επιβολή προστίμων και ποινών.

Το 2ο και εξίσου σημαντικό θέμα είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί παράταση μόλις μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ενώ το ενδιαφέρον των πολιτών για διορθώσεις και έλεγχο του Ε9 είναι μεγάλο. Και για αυτό το θέμα η Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δοθεί παράταση μερικών ημερών ή και εβδομάδων.

Το 3ο ζήτημα που αναμένεται να λυθεί άμεσα είναι για ορισμένους ιδιοκτήτες που θέλουν να αλλάξουν την περιουσιακή τους κατάσταση που μεταβλήθηκε μέσα στο 2014 και ακόμη δεν μπορούν να το πράξουν. Η εν λόγω εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει εντός των επομένων ημερών και συγκεκριμένα μετά τις 19 Δεκεμβρίου και γι’ αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων ώστε να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν και να πάνε για διορθώσεις του Ε9 στην Εφορία. Αυτό διότι ο νόμος προβλέπει ότι από εφέτος μόλις υπάρξει αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή των στοιχείων του εντύπου Ε9 μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία της μεταβολής.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στις 920.000 ανέρχονται οι αλλαγές (χωρίς κυρώσεις ή προσαυξήσεις) που έχουν γίνει από τους φορολογουμένους στο Ε9 με στόχο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν υποβληθεί 460.000 τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και για 200.000 φορολογουμένους η νέα εκκαθάριση έδειξε μείωση φόρου. Για 110.000 φορολογουμένους ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένος, ενώ για 120.000 φορολογουμένους δεν προκύπτει καμία διαφορά.

Πηγή: To βήμα