Πώς συμφέρει να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία

Μια “τελευταία ευκαιρία” να κάνουν μια “καινούργια αρχή” όσοι χρωστούν πολλά στην εφορία αλλά έχουν να δίνουν λίγα, προσφέρει η κυβέρνηση. Με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, θα πρέπει όλοι να υπολογίσουν πόσα θα δίνουν κάθε μήνα σε σχέση με το πόσα χρωστάνε και πόσα βγάζουν, κάτι δηλαδή που αποτελεί αυστηρά “προσωπική υπόθεση” του κάθε φορολογουμένου.

Οι υπολογισμοί αυτοί θα γίνουν πιο εύκολα όταν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στην πύλη gsis.gr του Taxisnet (την ερχόμεη Πέμπτη ή Παρασκευή πιθανότατα) και ξεκινήσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη όμως, διότι αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της κ. Σαββαΐδου και θα επακoλουθήσουν και άλλες που θα εξειδικεύουν πολλά ζητήματα που ανακύπτουν.

Με βάση τα δεδομένα αυτά όμως και όσα επακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, θα πρέπει όλοι να αρχίσουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους, ακόμα και όσοι πληρώνουν πάντα στην ώρα τους την εφορία!

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν και φοροτεχνικοί σύμβουλοι που μελέτησαν την πρώτη αυτή απόφαση:

Συμφέρει το «όλα σε έως 100 δόσεις»

Η νέα ρύθμιση με τις έως 100 δόσεις είναι η ευνοϊκότερη που έχει προσφέρει ποτέ ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών για τους μικροοφειλέτες. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συμφέρει όσους έχουν ήδη κάνει ρυθμίσεις χρεών, να μεταφέρουν τις οφειλές τους στην καινούργια για να επωφεληθούν από το μειωμένο επιτόκιο και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις. Πολλοί εξυπηρετούν ήδη δύο και τρεις ρυθμίσεις ή έχουν χάσει κάποια και τηρούν τις άλλες. Τώρα τους συμφέρει η λύση «όλες σε ένα» με έως 100 δόσεις, αφού το επιτόκιο υπολογίζεται στα 4,56% αντί 8,15% και έχουν και μεγαλύτερες μειώσεις στις προσαυξήσεις.

Θα χρειαστούν ίσως όμως και νέες διευκρινίσεις, αν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν να κρατήσουν κάποιο από τα παλαιά χρέη τους που κοντεύει στη λήξη του (ειδικά αν αφορά σε εκείνη με τις 48 δόσεις που είχε δοθεί πέρυσι) εκτός της ρύθμισης με τις 100 δόσεις.

Πότε συμφέρουν οι 60 δόσεις και πότε οι 12-24

Η παροχή εκπτώσεων που προκύπτει από το νόμο για τις 100 δόσεις, οδηγεί όσους έχουν οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα εξοφλήσουν νωρίτερα με μεγαλύτερες δόσεις στα εξής συμπεράσματα:

– Παλαιοί οφειλέτες, με χρέη προ του 2013 που βαρύνονται με πολύ μεγάλες προσαυξήσεις, συμφέρει να επιλέγουν το πρόγραμμα με έως 60 δόσεις (5 χρόνια αποπληρωμής) γιατί τους παρέχεται απαλλαγή 50% στις προσαυξήσεις. Αν επέλεγαν τις 72 δόσεις, η μείωση θα έφτανε στο 30% (ή στο 20% με 100 δόσεις) οπότε θα έχαναν αυτομάτως το 30%-40% από το «μπόνους» των εκπτώσεων –που σημαίνει αρκετές χιλιάδες ευρώ για την τσέπη τους.
– Νέοι οφειλέτες μετά το 2013 δεν έχουν επιβαρυνθεί ακόμα με σημαντικές προσαυξήσεις. Δεν τους συμφέρει λοιπόν τόσο η εφάπαξ εξόφληση που σημαίνει 100% απαλλαγή από προσαυξήσεις, αφού μπορούν να επιλέξουν να πληρώνουν με έκπτωση 90% για 12 μήνες εξόφληση ή 80% για 24 μήνες εξόφληση. Φυσικά θα επιβαρυνθούν και με τόκο 4,56%.

«Δίκοπο μαχαίρι» οι μεγάλες εκπτώσεις

Όσοι μπουν στην εφαρμογή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση, θα δουν στην οθόνη τους ότι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ποιο «πακέτο» εκπτώσεων και δόσεων τους ταιριάζει. Το σύστημα θα υπολογίζει αυτομάτως στην περίπτωσή τους πόσο μειώνεται το χρέος τους, όσο πιο σύντομα εξοφλήσουν. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως «το γοργόν και χάριν έχειν» αφού τόσο μεγαλύτερες εκπτώσεις θα έχουν στα πρόστιμα.

Ωστόσο πρέπει οι φορολογούμενοι να λάβουν υπόψιν τους μία πιθανότητα, που αναφέρεται στο νόμο αλλά θα αναλύεται σε επόμενη εγκύκλιο της κυρίας Σαββαΐδου.

Δηλαδή μπορεί να υπολογίζουν ότι μπορούν να εξοφλήσουν πχ σε 1 έτος και με μειώσεις 90% στις προσαυξήσεις, αλλά αν επιλέξουν για «σιγουριά» μία ρύθμιση, π.χ. με 24 δόσεις που προσφέρει μικρότερη δόση αλλά και μικρότερη έκπτωση (80%), έχουν την δυνατότητα εάν ευκολυνθούν, να αποκληρώσουν νωρίτερα από το συμφωνημένο την οφειλή τους (σε ένα έτος αντί για δύο) κάνοντας κάποιες μεγαλύτερες καταβολές στο τέλος της ρύθμισης και, έτσι, να επωφεληθούν αναδρομικά από τις καλύτερες εκπτώσεις που τους παρέχονται, όπως ακριβώς εάν εξ αρχής είχαν επιλέξει την 12μηνη ρύθμιση.

Αντίθετα όμως, η ελαστικότητα αυτή δεν προβλέπεται από το νόμο αν θέλουν να περάσουν από μία ρύθμιση με λίγες δόσεις, σε μία άλλη με πολλές. Αν πχ κάποιος εκτιμά ότι μπορεί να εξοφλήσει σε 1 χρόνο αλλά στην πορεία μείνει άνεργος,τότε δεν μπορεί να ζητήσει να μεταφερθεί στις 100 για να «διασωθεί» με τα 50 ευρώ της ρύθμισης. Άρα κινδυνεύουν έτσι να χάσουν τη ρύθμιση και να τα χάσουν όλα…

Συμφέρει η ρύθμιση με τις 48 δόσεις

Όσοι έχουν κρατήσει την παλαιά ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» που ξεκίνησε το 2013 με τις 48 δόσεις και τώρα κοντεύουν να τελειώσουν, πριμοδοτούνται για να την κρατήσουν με επιπλέον έκπτωση και απαλλαγές έως 20%. Η ρύθμισή που είχαν αλλάζει αναδρομικά και επαναπροσδιορίζεται με χαμηλότερο επιτόκιο 4,56%. Αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν λίγου μήνες ακόμη για να την τελειώσουν, θα φτάσουν συντομότερα στο στόχο τους γιατί «κουρεύεται» σημαντικά η οφειλή με την οποία πάλευαν δύο χρόνια τώρα.

Πηγή:www.newmoney.gr