Το τελικό σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και Ταμεία – Ανάσα στους οφειλέτες με εξόφληση μέχρι… 8 χρόνια

Διέξοδο μέσω νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τουλάχιστον 72 δόσεις αναζητεί η κυβέρνηση στο αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία υπό το βάρος της κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία και τα Ταμεία.

Μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώνονται ανεξέλεγκτα μετά και την ιδιότυπη στάση πληρωμών των τελευταίων ημερών εν αναμονή μίας πιο ευνοϊκής ρύθμισης και προσεγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ (69,24 δισ. προς την εφορία και πάνω από 20 δισ. προς το ασφαλιστικό σύστημα). Μόνο τον Αύγουστο άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Αυγούστου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 8,654 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, αφού στο τέλος του μήνα πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένους δύο φόρους (την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει γνωστοποιήσει το οικονομικό επιτελείο προς την τρόικα προβλέπει αποπληρωμή των χρεών σε 72 μηνιαίες δόσεις, που μπορεί να φθάνουν και τις 100 στις περιπτώσεις οφειλετών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, προωθείται και μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για τα ρυθμισμένα χρέη χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η καταβολή προκαταβολής.

Ασφαλιστική δικλίδα
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα μπει και μία ασφαλιστική δικλίδα για να αποφευχθεί μία απότομη «βουτιά» στα έσοδά τους. Για να εισέλθουν οφειλέτες στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές των τελευταίων δύο ή τριών μηνών πριν από την κεφαλαιοποίηση των χρεών που θα ρυθμιστούν.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα κορυφωθεί με την άφιξη των επικεφαλής στην Αθήνα στα τέλη του τρέχοντα μήνα.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκβασή της στο υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, καθώς, πέρα από το ότι πρόκειται για εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της ΔΕΘ, αποτελεί προτεραιότητα η άμεση εφαρμογή της για να ανακοπεί η αυξητική τάση των ληξιπρόθεσμων και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η τρόικα εμφανίζεται αρνητική στην αύξηση των δόσεων και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και τα χρέη να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις. Από την άλλη εμφανίζεται διαλλακτική όσον αφορά στη μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων, καθώς θεωρεί ότι σε πολλές περιπτώσεις αυξάνουν δυσανάλογα την αρχική οφειλή.

Οσον αφορά τον αριθμό των δόσεων, το επιχείρημα που προβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας είναι ότι οι αλλεπάλληλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργούν συνεχώς προσδοκίες για νέες ρυθμίσεις και αποθαρρύνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Το οικονομικό επιτελείο αντιτείνει ότι με τις ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή την περίοδο είναι σχεδόν αδύνατον να αποπληρωθούν χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά, καθώς προκύπτουν ιδιαίτερα υψηλές μηνιαίες δόσεις.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο διάστημα αυτό τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 16,6 δισ. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών αγγίζει τα 3 εκατ., με αποτέλεσμα η μέση οφειλή να ανέρχεται στα 6.560 ευρώ.

Με δεδομένο ότι μπορεί να γίνει ρύθμιση («πάγια ρύθμιση») σε 12 δόσεις, η δόση που προκύπτει ξεπερνά τα 540 ευρώ τον μήνα και ως εκ τούτου θεωρείται «απαγορευτική» για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών.

www.imerisia.gr