ΕΝΦΙΑ: Ευχάριστες εκπλήξεις για περιοχές της Αττικής

Τα καλά νέα για τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι σε αρκετές περιοχές της Αττικής εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όπου οι τιμές ΕΝΦΙΑ ήταν σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές ΦΑΠ, «νικούν» οι χαμηλότερες τιμές και ο φόρος δεν θα αλλάξει. Σχετική πρόβλεψη θα περιλαμβάνεται στην υπό κατάθεση τροπολογία.
Τα άσχημα νέα είναι ότι η πολυαναμενόμενη τροπολογία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να περιμένουν και πάλι την τελευταία στιγμή, πριν την προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου για την πληρωμή της πρώτης δόσης, να μάθουν τα μαντάτα του ΕΝΦΙΑ που καλούνται τελικά να πληρώσουν.
Ας ξεκινήσουμε από τα καλά. Σε Μαραθώνα, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Κερατέα και Λούτσα, αρκετοί οικισμοί παραμένουν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. Οι τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε φέτος ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος είναι έως στο ένα δέκατο σε σχέση με τις περυσινές τιμές που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ.
Για παράδειγμα σε οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων στο Μαραθώνα, το 2013 με τιμές ΦΑΠ η αξία του είχε υπολογιστεί στα 115.000 ευρώ. Με το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ φέτος, η αξία του ιδίου οικοπέδου προσδιορίστηκε σε 35.000 ευρώ.
Στην πρώτη περίπτωση αξία του οικοπέδου υπολογίστηκε με βάση τις τιμές που προέκυπταν από τις τελευταίες αγοραπωλησίες οικοπέδων στην κοντινότερη Δ.Ο.Υ., στη δεύτερη περίπτωση πέρασε η χαμηλότερη τιμή ζώνης του Δήμου.
Ομοίως στα Σπάτα, η τιμή ΦΑΠ από 500 ευρώ, υποχώρησε σε τιμή ΕΝΦΙΑ 35 ευρώ το τετραγωνικό.
Με την τροπολογία που θα κατατεθεί θα ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, θα υπολογιστεί με τη χαμηλότερη αξία ανάμεσα στις περυσινές τιμές ΦΑΠ και τις φετινές ΕΝΦΙΑ. Έτσι, στις συγκεκριμένες περιοχές όπου οι τιμές ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τον ΦΑΠ, τα εκκαθαριστικά δεν θα αλλάξουν προς το χειρότερο και ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων, μπορούν να ηρεμήσουν.
Για το υπουργείο Οικονομικών όμως, τα βάσανα δεν τελειώνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη Δήμαρχοι σε περιοχές όπου οι αξίες ακινήτων είχαν υπολογιστεί πέρυσι σε υψηλότερα επίπεδα και φέτος αποφασίστηκε να περάσουν οι μειωμένες τιμές, ζητούν επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΦΑΠ της τελευταίας τριετίας για αποκατάσταση του …λάθους. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση που έχουν λάβει.
Οι καθυστερήσεις στην τροπολογία
Στο μεταξύ, η τροπολογία για τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, παρ’ ότι είναι έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νωρίτερα από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο Σεπτέμβριος θα έχει ήδη 8. Η τροπολογία με τις διορθώσεις είναι της …υπομονής.
Με δεδομένο ότι η ΓΓΔΕ χρειάζεται περίπου 10-15 μέρες για να τρέξει την νέα εκκαθάριση και να προσαρμόσει όλα τα εκκαθαριστικά στις έξι δόσεις, τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη (έως τις 15 είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών).
Σήμερα αν ένας φορολογούμενος τσεκάρει το εκκαθαριστικό του και την ταυτότητα οφειλής θα διαπιστώσει πως δεν έχει γίνει η παραμικρή αλλαγή καθώς εμφανίζονται πέντε δόσεις η πρώτη εκ των οποίων έληξε στις 29 Αυγούστου. Βέβαια, στην επιλογή «Στοιχεία οφειλών» στο λογαριασμό κάθε φορολογουμένου έχει γίνει η απαραίτητη τροποποίηση και δεν εμφανίζεται ληξιπρόθεσμος αν δεν έχει καταβάλει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: euro2day.gr