Ποιοι θα υποβάλουν νέο Ε9, ποιοι θα λάβουν νέο εκκαθαριστικό

Ο γολγοθάς του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Όλοι οι περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο σε έξι δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, ωστόσο, πολλοί θα είναι αυτοί που τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ασχοληθούν με τον ΕΝΦΙΑ για να διορθώσουν λάθη, να υποβάλουν αιτήσεις απαλλαγής και τελικά να πληρώσουν το φόρο που πραγματικά τους αναλογεί και όχι περισσότερο.

Ας δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες των ιδιοκτητών που θα πρέπει να ασχοληθούν τις επόμενες εβδομάδες με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για:

-όσους έχουν οικόπεδα σε έναν από τους περίπου 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και οι οποίοι θα δουν σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους που θα κληθούν να σηκώσουν με τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν στη βουλή οι διατάξεις που θα προβλέπουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις τιμές ζώνης που υπολογίστηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Η αλλαγή αυτή θα επιφέρει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και πάνω από 90% στα οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος. Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν από αυτήν την αλλαγή. Τα εκκαθαριστικά τους αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

-όσους έχουν κάνει λάθη στη συμπλήρωση του Ε9. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κύριο λόγο όσοι έχουν ημιτελή κτίσματα οι οποίο θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητά τους για να λάβουν και την προβλεπόμενη έκπτωση. Δεν αρκεί μόνο να δηλωθεί αν ένα ακίνητο είναι ημιτελές, θα πρέπει να δηλωθεί και ότι δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επίσης, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι έχουν ακίνητα με βοηθητικούς χώρους καθώς οι τελευταίοι έχουν έκπτωση 90%.

-όσοι δικαιούνται μερικής ή ολικής απαλλαγής από το ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει όταν ανοίξουν οι σχετικές εφαρμογές στο ίντερνετ να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση απαλλαγής από το φόρο. Δικαίωμα έκπτωσης 50% από το φόρο έχουν οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και καθένα από τα παιδιά που τους βαραίνουν. Πλήρη απαλλαγή από το φόρο δικαιούνται οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Επίσης, απαλλάσσονται πλήρως και όσοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%. Σε κάθε περίπτωση όσοι ζητήσουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, μερική ή ολική, για να τη λάβουν δεν θα πρέπει να έχουν κτίσματα συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τετραγωνικών.

Πηγή:www.capital.gr