ΕΝΦΙΑ: Eρχονται νέα εκκαθαριστικά σε όλους τους ιδιοκτήτες

Μόλις ένας στους οκτώ ιδιοκτήτες αναμένεται να δει μειωμένο το λογαριασμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Επανεκδίδονται τα εκκαθαριστικά στο σύνολο των ιδιοκτητών. Τα σχέδια για τις δόσεις και τους δικαιούχους των απαλλαγών.

Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Όμως δεν θα είναι όλοι τυχεροί. Περίπου 800.000 υπολογίζεται ότι θα δουν τους φόρους ακινήτων σε σχέση με το αρχικό εκκαθαριστικό μειωμένους. Είναι αυτοί στους οποίους ο ΕΝΦΙΑ βγήκε τεραστίων διαστάσεων εξαιτίας λαθών στον νόμο, που υπαγόρευε υπολογισμό του φόρου με τις αντικειμενικές αξίες της πιο κοντινής πόλης, αν επρόκειτο για ακίνητο σε περιοχή εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Όλοι οι φορολογούμενοι όμως θα πρέπει να αναζητήσουν το νέο τους εκκαθαριστικό στα μέσα Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του taxis. Τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα δόσεων που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο αριθμός των δόσεων δεν έχει ακόμα κλειδώσει. Πληροφορίες από την ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι δόθηκε το πράσινο φως για επέκταση των δόσεων έως το τέλος Μαρτίου του 2015, προκειμένου τα έσοδα να μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όμως, Χρήστος Σταϊκούρας, που έθεσε το ερώτημα, ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση το σίριαλ θα λήξει εντός των ημερών (ευελπιστούμε). Ούτως ή άλλως, το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων χρωστούν εκτός από την απόφαση για τις δόσεις:

· Νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι διορθώσεις στα παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά.

· Απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα τύχουν απαλλαγών και μειώσεων από τον ΕΝΦΙΑ οι δικαιούχοι. Ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο και κατόπιν εορτής στη ΓΓΔΕ ψάχνουν να βρουν τρόπο με τον οποίο δεν θα ταλαιπωρήσουν τους φορολογούμενους που δικαιούνται «κούρεμα» στέλνοντάς τους στις Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

www.euro2day.gr