ΕΝΦΙΑ: 10 απαντήσεις για το γρίφο των νέων εκκαθαριστικών

Μπλεγμένοι στα «λάθη» του ΕΝΦΙΑ είναι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που ακόμα δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν τελικά στην εφορία. Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις διορθώσεις που θα γίνουν, κυρίως στα οικόπεδα, οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν μπερδευτεί με το τι θα ισχύσει τελικά και αν θα πρέπει να πάνε να πληρώσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου που λήγει η πρώτη δόση, όπως αναφέρεται στο εκκαθαριστικό.

Το Capital.gr απαντά στα ερωτήματα των ιδιοκτητών με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

1. Σε ποια ακίνητα θα γίνουν οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζονται διορθώσεις στα οικόπεδα που βρίσκονται στους 4.000 οικισμούς οι οποίοι είναι εκτός αντικειμενικών αξιών και φέτος κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκο φόρο.

2. Με ποιες τιμές θα υπολογιστεί ο φόρος μετά τις διορθώσεις;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της βουλής, ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση την περσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με την οποία όριζε τιμές στις 457 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.

3. Πότε θα αναρτηθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά στο TAXIS;

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα εντοπίσει όλα τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, ώστε να καταθέσει ως τις 26 Αυγούστου τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν ξανά στο TAXIS έως τις 15 Σεπτεμβρίου

4. Ισχύει το εκκαθαριστικό μου που έχει αναρτηθεί ήδη στο TAXIS;

Εάν στο εκκαθαριστικό που έχει εκδώσει ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπάρχει οικόπεδο που βρίσκεται σε έναν από τους 4.000 οικισμούς οι οποίοι είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, τότε το εκκαθαριστικό δεν ισχύει. Για όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, τα εκκαθαριστικά που έχουν αναρτηθεί ήδη ισχύουν κανονικά. Ωστόσο, καλό είναι όλοι οι ιδιοκτήτες να εκτυπώσουν πριν τις αλλαγές της ΓΓΔΕ τα εκκαθαριστικά τους, ώστε να συγκρίνουν εάν υπάρχουν αλλαγές στο φόρο.

5. Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση;

Η πληρωμή της πρώτης δόσης μετατίθεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου, για όλους του υπόχρεους ανεξάρτητα εάν υπήρχαν “λάθη” στα εκκαθαριστικά τους. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν η πρώτη δόση θα είναι διπλή (Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) και θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις δόσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου ή αν οι δόσεις θα παραμείνουν συνολικά πέντε με την τελευταία να πληρώνεται έως το τέλος Ιανουαρίου. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζουν και την πρόταση οι δόσεις να αυξηθούν σε έξι με την τελευταία δόση να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση.

6. O ΕΝΦΙΑ φέτος μου ήρθε φτηνότερος από πέρυσι. Μετά τις διορθώσεις θα πληρώσω περισσότερα;

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι διορθώσεις θα γίνουν μόνο στα εκκαθαριστικά που ο φόρος των οικοπέδων ήρθε φέτος υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ποσό ως έχει.

7. Πώς υπολογίζεται ο φόρος στα οικόπεδα;

Ανάλογα με την επιφάνειά του και τον συντελεστή φόρου, ο οποίος εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεταιτο οικόπεδο. Στις περιπτώσεις που στο οικόπεδο υπάρχει και κατοικία τότε επιβάλλεται φόρος και για την κατοικία και επιπλέον φόρος για το αδόμητο τμήμα του οικόπεδου.

8. Τι θα γίνει αν έχω πληρώσει ήδη την πρώτη δόση;

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί το ποσό από το σύνολο του φόρου, ώστε οι επόμενες δόσεις να είναι χαμηλότερες. Σε αντίθετη περίπτωση ο φόρος θα πληρωθεί κανονικά όπως υπολογιστεί μετά τις διορθώσεις και ο συμψηφισμός θα γίνει αργότερα.

9. Πότε θα διορθωθούν τα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι στο E9;

Οι διορθώσεις  των λαθών που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση του Ε9 θα γίνουν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε αναμένεται να ανοίξει το σύστημα στο TAXIS για τις τροποποιητικές. Σε περίπτωση που μετά τις διορθώσεις ο φόρος είναι λιγότερος σε σχέση με αυτόν που αναγράφει το εκκαθαριστικό που έχει ήδη αναρτηθεί τότε θα ισχύσει ότι και με τους ιδιοκτήτες που για το “λάθος” ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών.

10. Θα γίνουν άλλες διορθώσεις στο φόρο εκτός από αυτές στα οικόπεδα;

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη βουλή να υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες “αστοχίες” του νόμου, όπως είναι ο μειωμένος συντελεστής για τα ημιτελή ακίνητα ο οποίος δεν εφαρμόστηκε, πρόβλεψη για αντίστοιχο συντελεστή στα διατηρητέα, όπως και η έκπτωση 1,5% για όσους πληρώσουν εφάπαξ η οποία δεν υπάρχει για τον ΕΝΦΙΑ.