Παγώνουν οι επιστροφές φόρου

Εμβρόντητοι έμειναν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πήγαν στις εφορίες να ρωτήσουν γιατί δεν έχουν εισπράξει ακόμα την επιστροφή που προέκυψε μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος η οποία προβλέπει το “πάγωμα” της επιστροφής φόρου έως ότου ολοκληρωθεί η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Η “λογική” της εγκυκλίου είναι ότι για να πιστωθεί η επιστροφή στους δικαιούχους, θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι. Όμως από τη στιγμή που εκκρεμεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να δοθεί ενημερότητα, άρα ούτε και να πιστωθεί η επιστροφή του φόρου.

Στις επίμονες ερωτήσεις των φορολογούμενων προς τους υπάλληλους των ΔΟΥ, γιατί η επιστροφή τους δεν δόθηκε πριν βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ, αφού η φορολογική τους δήλωση έχει εκκαθαριστεί εδώ και καιρό, η απάντηση ήταν αποστομωτική: “Είχαμε εντολή, να μη δοθεί καμία επιστροφή μέχρι να βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ”.

Τα παράλογα όμως δεν σταματούν εδώ. Όσοι από τους ιδιοκτήτες ζήτησαν να συμψηφίσουν την επιστροφή φόρου με τον ΕΝΦΙΑ, βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς η εφορία δεν δέχεται να συμψηφίσει μέρος του φόρου, αφήνοντας την υπόλοιπη οφειλή να τακτοποιηθεί με δόσεις. Αντίθετα η εφορία ζητά ή το συνολικό ποσό να πληρωθεί εφάπαξ ή οι φορολογούμενοι να περιμένουν να αποπληρώσουν με δόσεις τον ΕΝΦΙΑ και μετά να πάρουν την επιστροφή.

Οι εκπλήξεις όμως δεν έχουν τέλος με την εφορία, καθώς όσοι αποφάσισαν να πληρώσουν εφάπαξ το συνολικό ποσό, ώστε να μην χάσουν την επιστροφή, αντιλήφθηκαν ότι ο νόμος δεν προβλέπει καμία έκπτωση για την πληρωμή ολόκληρου του φόρου.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει επίσημα γιατί δεν έχει προβλεφθεί στο νόμο έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νομοθέτης “ξέχασε” να το προβλέψει εξαιτίας της εσπευσμένης διαδικασίας με την οποία κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις με τροπολογία στο μέλλον, να υπάρξει πρόβλεψη για έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι έχουν πληρώσει εφάπαξ το φόρο θα περιμένουν μετά να γίνει συμψηφισμός με άλλο φόρο.

www.Capital.gr