Έλεγχος σε όσους “χάσουν” εισόδημα για να εξαιρεθούν από ΦΠΑ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την περίοδο η διαπραγμάτευση μεταξύ του φορολογικού επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για το θέμα της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών με χαμηλό τζίρο.
Υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών είναι να παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος ΦΠΑ προκειμένου να γίνει πιο απλό και αποδοτικό. Η τρόικα θέλει να ισχύει και στην Ελλάδα αυτό που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων από ένα όριο τζίρου και κάτω.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης οι τροϊκανοί επιθυμούν ένα υψηλό όριο προκειμένου να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ όσο το δυνατόν περισσότεροι μικρομεσαίοι και να απλοποιηθεί το σύστημα, ενώ από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών θέλει η μεταρρύθμιση αυτή να μην οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όρια ακαθαρίστων εσόδων που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «παίζουν» μεταξύ 10.000 και 25.000 ευρώ με την τρόικα να πιέζει για το άνω όριο και το υπουργείο Οικονομικών να πιέζει προς το κάτω όριο.
Αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και στις δυο πλευρές είναι ο υπαρκτός κίνδυνος χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να συμπιέσουν τεχνητά τα ακαθάριστα έσοδά τους προκειμένου να πέσουν κάτω από το όριο εφαρμογής του ΦΠΑ. Για παράδειγμα, αν το όριο τεθεί στα 20.000 ευρώ και ένας επαγγελματίας έχει ακαθάριστα έσοδα 22.000 ευρώ να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο σε μη έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων προκειμένου να ο τζίρος του να πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ και έτσι να απαλλαγεί από τον ΦΠΑ.
Είναι αυτό που έλεγε πρόσφατα ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, «να μην επηρεαστεί το εισόδημα από την απαλλαγή του ΦΠΑ». Για να αντιμετωπισθεί αυτός ο κίνδυνος εξετάζεται σοβαρά να θεσπιστεί ένας μηχανισμός αυτόματης έκδοσης εντολής φορολογικού ελέγχου στις περιπτώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ο τζίρος τους κινείται οριακά κάτω από το όριο της απαλλαγής.
Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μετριασθεί ο κίνδυνος για απώλεια εσόδων από το φόρο εισοδήματος λόγω της απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Εφόσον θεσπιστεί όριο 10.000 ευρώ τότε υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ περίπου 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ στην περίπτωση που το όριο ανέβει στις 25.000 τότε ο αριθμός αυτών που θα απαλλαγούν θα ξεπεράσει τις 450.000.
Η απαλλαγή θα είναι προαιρετική και όσοι την επιλέξουν δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Ωστόσο, θα τον καταβάλλουν κανονικά για λήψη τιμολογίων από επιχειρήσεις που εντάσσονται σε καθεστώς ΦΠΑ. Επίσης όσοι επιλέξουν την απαλλαγή δεν θα υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις του φόρου. Να σημειωθεί ότι τζίρο έως 25.000 ευρώ έχει το 52% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αλλά τα έσοδα ΦΠΑ από τους φορολογούμενους αυτούς ανέρχεται μόλις στο 4% των συνολικών εσόδων από το φόρο.