Εκπρόθεσμες δηλώσεις: Ισχύουν τα πρόστιμα, μετρούν οι αποδείξεις

Διαθέσιμη είναι  η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης του ποσού των αποδείξεων που απαιτούνται για την έκπτωση φόρου, ακόμα και για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση, ενώ διατηρούνται και οι εκπτώσεις από τις αποδείξεις για νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών,  με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αποσαφηνίζεται ότι το ποσό του φόρου μειώνεται στη βάση των αποδείξεων δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών, όπως επίσης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου υποβολής της δήλωσης (όπως δηλαδή ισχύει και για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις)
Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ,  οι κείμενες διατάξεις, δηλαδή αυτές που αφορούν τα πρόστιμα, διατηρούνται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, προβλέπεται:
– πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλούμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.
– για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ
www.forologikanea.gr