Πρόστιμο 100 – 2.100 ευρώ για όσους δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν δήλωση

Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ ενώ όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα καταβάλλουν έξτρα φόρο έως 2.100 ευρώ! Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την νομοθεσία, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους, δεν τους αναγνωρίζονται οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών και δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.

Σοκ περιμένει όμως και όσους υπέβαλαν τις δηλώσεις τους, ειδικά όμως τους αυταπασχολούμενους. Πρόσθετους φόρους 3,5 δισ. ευρώ καλούνται φέτος να καταβάλουν περίπου 2,45 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα αμέσως μόλις ολοκλήρωσαν την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Καθένας τους καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.433 ευρώ.

Οι αυταπασχολούμενοι όμως, μόνο και μόνο επειδή το 2013 διέμεναν σε ιδιοκτήτη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και είχαν στην κατοχή τους κι ένα αυτοκίνητο φορολογούνται βάσει τεκμηρίων για εξωπραγματικά (ανύπαρκτα εισοδήματα) με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Ταυτόχρονα, τα υπέρογκα ποσά φόρων που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια για τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους προσαυξάνονται κατά 55% λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου έναντι του επομένου έτους!

Πηγή:www.newmoney.gr