Αφορολόγητα όλα τα ειδικά επιδόματα! – Η απόφαση του ΣτΕ

Αφορολόγητη πρέπει να μένει κάθε οικονομική παροχή που δίνεται στους εργαζομένους για να καλύψουν δαπάνες που απαιτούνται για την εκτέλεση της εργασίας τους και την καλύτερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέκρουσε τη λογική του Δημοσίου και φορολογικών Αρχών ότι φορολογείται κάθε οικονομική παροχή, εφόσον υπαχθεί σε φόρο με σχετική νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να εξετάζεται εάν έχει ή όχι τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος. Και δέχτηκε ότι τα δικαστήρια μπορούν ελεύθερα να κρίνουν πότε μια οικονομική παροχή δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν επιτρέπεται να φορολογηθεί.

Ετσι, η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι αφορολόγητη κάθε παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κ.λπ.), εφόσον προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο ίδιος για να φέρει σε πέρας την εργασία του και να την εκτελέσει ταχύτερα, αποτελεσματικότερα, κ.λπ.

Η δικαστική απόφαση θα προκαλέσει έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ανοίγει τον δρόμο για ένα αφορολόγητο τμήμα των αποδοχών, όταν αφορά δαπάνες για εκτέλεση υπηρεσίας (π.χ. παροχές για δημιουργία βιβλιοθήκης, συμμετοχή σε συνέδρια, αλλά και χρήση τηλεφώνου ή ΙΧ, για ενίσχυση της παραγωγικότητας κ.λπ.) και ταυτόχρονα ανάβει «πράσινο φως» για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων αναδρομικά από φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν εδώ και χρόνια.

www.imerisia.gr