Σε 72 δόσεις η ρύθμιση για τα χρέη προς ασφαλιστικά Ταμεία

Αύξηση των δόσεων σε 72 και διαγραφή του 40% των προστίμων και των προσαυξήσεων  για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει ρύθμιση που βρίσκεται επί τάπητος στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τροϊκά. Στόχος να πάρουν μια ανάσα οι επιχειρήσεις και παράλληλα το κράτος να αποκτήσει κάποια έσοδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνάντηση με την τρόικα , την ερχόμενη  Τετάρτη 16 Ιουλίου. Όσοι δεν είναι σε ρύθμιση θα έχουν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με αίτηση εντός τριμήνου. Όσοι βρίσκονταν ήδη σε ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις για το υπόλοιπο της οφειλής τους. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι από τους 750.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. 

Το σχέδιο για τις 72 δόσεις επιλέχθηκε  ανάμεσα σε άλλες προτάσεις που υπήρχαν και έκαναν λόγο για 48  έως 100 δόσεις και θα συνδυαστεί με την ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία με έναν ενιαίο «λογαριασμό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι παραπάνω από οριακή. Στο ΙΚΑ  σε σύνολο 428.132 οφειλετών είναι σε ρύθμιση μόλις  33.467 οφειλέτες. Τα  ανείσπραχτα χρέη από καθυστερούμενες και ληξιπρόθεσμες εισφορές φτάνουν τα 8,6 δισ. ευρώ.  Στον ΟΑΕΕ η κατάσταση είναι ακόμα πιο οριακή καθώς από τους 370.000 οφειλέτες είναι σε ρύθμιση μόλις περίπου 25.000. Ένας αριθμός 16.050 οφειλετών βγήκε εκτός ρύθμισης καθώς αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Capital.gr