Από 48 έως 100 δόσεις η αποπληρωμή των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, οι ελάχιστες δόσεις θα είναι 48 ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 100, αρκεί φυσικά να συμφωνήσει και η τρόικα στο σχέδιο αυτό.

Αλλωστε, το ζήτημα της αύξησης των δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία τέθηκε πρόσφατα και από το ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε πρόταση για πληρωμή των εισφορών σε 100 δόσεις.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης είναι της άποψης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στον αριθμό των δόσεων μεταξύ οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων και Εφορίας. Ο κ. Μαυραγάνης έχει καταγράψει όλα τα «αγκάθια» της προηγούμενης ρύθμισης και την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα θα τους εκθέσει τους προβληματισμούς, τις προτάσεις αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με κυριότερο ότι κάθε μήνα τα χρέη αντί να μειώνονται αυξάνονται. Τα συνολικά χρέη στην Εφορία ανέρχονται σε 66,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα τελωνεία ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. ευρώ. Τα χρέη των πολιτών και επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προηγούμενη ρύθμιση έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί από τα εκατομμύρια των οφειλετών εντάχθηκαν λιγότεροι από 300.000 μικροοφειλέτες, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι πολίτες να εγκλωβίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι οι περισσότερες δόσεις, ακόμη και η αύξησή τους σε 100 θα βοηθήσει τους οφειλέτες να πληρώσουν, αν και οι τροικανοί εκφράζουν φόβους ότι έτσι «πριμοδοτείται» η λογική της μη πληρωμής των χρεών ακόμη και από εκείνους που διαθέτουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία.

www.taxheaven.gr