Ερχεται «Μεγάλος Αδελφός» για φόρους και εισφορές

Ολα σε… ένα φαίνεται πως είναι το νέο μοτό της κυβέρνησης, καθώς, οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό αναμένεται να φέρουν ενοποίηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής» το νέο μοντέλο που είναι υπό επεξεργασία περιλαμβάνει ενιαίο σύστημα για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις και συνταξιούχους με βάση το ετήσιο εισόδημά τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει αρχικά την εναρμόνιση του τρόπου είσπραξης των εισφορών, οι οποίες είναι σήμερα διασκορπισμένες και με διαφορετικό ύψος από Ταμείο σε Ταμείο. Στη συνέχεια αυτές θα ενσωματώνονται στη γενικότερη φορολογία και, τέλος, φόροι και εισφορές θα εισπράττονται σε ένα «πακέτο» που θα καθορίζεται με βάση το εισόδημα.

Σημείο -κλειδί σε αυτό το εγχείρημα είναι να διασφαλιστεί η άμεση και γρήγορη είσπραξη φόρων και εισφορών με κάθε τρόπο. Για αυτό το λόγο θα συνδέονται με το εισόδημα, ενώ, όσοι δηλώνουν υψηλό ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από το πραγματικό λόγω ακίνητης περιουσίας θα έχουν και μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Ποια είναι τα σενάρια

Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου εξετάζονται διάφορα σενάρια, ενώ ένα από αυτά είναι να θεσπιστεί και μια κλίμακα εισφορών με ενιαίο συντελεστή (π.χ. 15 -20%) επί του εισοδήματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, ενώ, ενδεχομένως, να φέρει και ένα πιο αντικειμενικό σύστημα πληρωμής εισφορών με κατώτατο όριο και προοδευτική κλιμάκωση ανάλογα με το εισόδημα.

Σύνδεση και με ΦΠΑ

Για τη λειτουργία του νέου συστήματος όλοι οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούν έναν και μοναδικό κλειδάριθμο με τα προσωπικά τους στοιχεία ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των διαφορετικών ΑΦΜ που χρησιμοποιούν χιλιάδες οφειλέτες όταν θέλουν να σβήσουν ίχνη από παλιά χρέη. Για το λόγο αυτό, θα δημιουργηθεί εντός του 2015 ενιαίο μητρώο με όλους τους υπόχρεους στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.

Η είσπραξη σε ένα ενιαίο πακέτο εξετάζεται να συνδυαστεί και με την πληρωμή ΦΠΑ, δηλαδή να συμψηφίζεται η επιστροφή του με την οφειλή.

Πηγή:iefimerida.gr