Άτυπη ρύθμιση στα ασφαλιστικά Ταμεία: “Δώσε όσα μπορείς” για χρέη και γλίτωσε τις συνέπειες

Μια το καρότο και μια το μαστίγιο. Σε μία δέσμη ηπιότερων κριτηρίων πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών τους αναμένεται να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία βλέποντας ότι οι κατασχέσεις ρεκόρ στις οποίες προβαίνουν το τελευταίο τρίμηνο δεν αποφέρουν ρευστό στα ταμεία τους.
Παράλληλα, όπως γράφει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος” το θέμα των ρυθμίσεων προς τα Ταμεία και το Δημπόσιο αναμένεται να αποτελε΄σει κεντρικό ζήτημα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ώστε να βελτιωθούν οι όροι υπαγωγής και κυρίως να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων.
Ενόψει αυτής της διαπραγμάτευσης, τα κριτήρια για τις κατασχέσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα για όσους είναι εκτός ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση, όμως ότι μπορούν να δίνουν ένα αναλογικό ποσό έναντι της οφειλής τους, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές.
Το ποσό αυτό σε κάθε περίπτωση θα είναι χαμηλότερο από τη δόση που θα πλήρωναν, αν είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση. Η έναντι πληρωμή, όμως, δεν θα τους καθιστά ασφαλιστικά ενήμερους, αλλά θα τους δίνει το «φιλί της ζωής» από ενδεχόμενη επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης.
Ήδη γίνονται δεκτές με εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειών (ΚΕΑΟ) οι έναντι πληρωμές από όσους χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ κεαι είτε δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση είτε βγαίνουν εκτός ρύθμισης, αδυνατώντας να πληρώνουν υψηλές δόσεις.
Το ίδιο “μέτρο” θα ισχύσει και για τα χρέη μέχρι 5.000 ευρώ που βάσει νόμου δεν μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ και η ευθύνη είσπραξης τους ανήκει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: www.newmoney.gr