Πώς να πληρώσετε σε δόσεις τη φορο-καταιγίδα που έρχεται

Ο φορολογικός λογαριασμός που έρχεται τους επόμενους μήνες για τους φορολογούμενους είναι βαρύς. Πολύ βαρύς. Θα ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όσοι αδυνατούν να πληρώσουν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να τις εξοφλήσουν τμηματικά.

Από το τέλος Ιουλίου ξεκινά ένας… μαραθώνιος φορολογικών υποχρεώσεων. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά έξι φόρους. Πιο συγκεκριμένα θα κληθούν να πληρώσουν:

-τον φόρο εισοδήματος

-το τέλος επιτηδεύματος

-την εισφορά αλληλεγγύης

-τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης

-τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

– τα τέλη κυκλοφορίας

Οι τέσσερις πρώτοι φόροι βεβαιώνονται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Εφόσον εξοφληθεί το σύνολο του φόρου έως το τέλος Ιουλίου χορηγείται έκπτωση 1,5%. Ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Τα τέλη κυκλοφορίας εξοφλούνται εφάπαξ έως το τέλος του έτους.

Πώς να ρυθμίσετε

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους οφειλές. Ο αριθμός των δόσεων για τους παραπάνω φόρους δεν μπορούν να είναι περισσότερες από 12 και το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 15 ευρώ. Για να προχωρήσουν στη ρύθμιση της οφειλής τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο taxisnet συμπληρώνοντας στοιχεία όπως το ετήσιο εισόδημά τους και οι ετήσιες δαπάνες τους. Αφού υποβάλλουν τη σχετική αίτηση θα πρέπει εντός τριών ημερών να καταβάλλουν την πρώτη δόση εντός τριών ημερών και να δώσουν και πάγια εντολή στην τράπεζα προκειμένου να πληρώνεται αυτόματα η μηνιαία δόση. Το ετήσιο επιτόκιο έχει οριστεί σε 8,66%. Σε ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των δυο μηνών επιβάλλεται πρόστιμο 10% του ποσού, το οποίο γίνεται 20% μετά από δώδεκα μήνες και 30% μετά από 24 μήνες.