Φορολογικές δηλώσεις 2014: Η παράταση και η… παγίδα

Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, αλλά και για την απαλλαγή από τα πρόστιμα των 100 ευρώ όσων φορολογουμένων υποβάλλουν το Ε9 μετά τις 30 Μαϊου, οπότε έληξε η επίσημη προθεσμία και δόθηκε άτυπη παράταση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε χθες ρητή εντολή στους συνεργάτες του να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τις φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος της εβδομάδας, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας προκειμένου να εκλείψει η σύγχυση σε φορολογούμενους και λογιστές.

Η απόφαση ότι θα δοθεί παράταση έχει ήδη ληφθεί. Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου κρίνεται ανεπαρκής για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.391.945 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων. Μένουν επομένως περισσότερες από 3 εκατομμύρια δηλώσεις και για την εκπνοή της προθεσμίας μένουν μόλις 14 ημέρες.

Μέχρι πότε θα πάει η παράταση είναι ακόμα ανοιχτό. Η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι για παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Ιουλίου έχει ένα βασικό αδύνατο σημείο και μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ.

Κι αυτό γιατί παράλληλα με την απόφαση παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έχει κλειδώσει και η απόφαση να μην δοθεί παράταση για την εξόφληση των φόρων. Όπως είναι γνωστό, φέτος για πρώτη φορά ασχέτως με το χρόνο υποβολής της δήλωσης, όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Είναι σαφές επομένως ότι αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου, όποιος υποβάλλει τη δήλωση στην καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας θα πρέπει να εξοφλήσει και την πρώτη δόση του φόρου εντός της ίδιας ημέρας. Η δήλωση εκκαθαρίζεται φέτος για πρώτη φορά την ίδια ώρα που υποβάλλεται. Αν δεν εξοφληθεί ο φόρος στην ώρα του αρχίζουν να τρέχουν μηνιαίοι τόκοι και πρόστιμα.

www.forologikanea.gr