Προς έμμεση παράταση για τις δηλώσεις

Δεδομένη θεωρούν την χορήγηση έμμεσης παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Για την εκπνοή της προθεσμίας απομένουν μόλις 18 ημέρες και περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας θα πρέπει κατά μέσο όρο κάθε ημέρα να υποβάλλονται 185.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που πρόκειται να δοκιμάσει τα ακρότατα όρια χωρητικότητας και αντοχής του taxisnet.

Η λύση που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον σε υπηρεσιακό επίπεδο, διότι σε επίπεδο ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η υπηρεσία παραμένει ακόμη ακέφαλη, είναι στα πρότυπα της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων Ε9. Αυτό σημαίνει ότι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πρόκειται να προταθεί στην ηγεσία του υπουργείου η χορήγηση παράτασης τουλάχιστον δυο εβδομάδων μέσω της μη επιβολής των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Τυπικά η προθεσμία θα λήξει στις 30 Ιουνίου, ωστόσο όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 15 Ιουλίου ή ακόμη και στις 25 Ιουλίου δεν πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής που ανέρχεται σε 100 ευρώ ενώ ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα χαθεί και η δυνατότητα δήλωσης αποδείξεων με ότι αυτό συνεπάγεται στην πληρωμή πρόσθετου φόρου.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα μετά την παραίτηση του κ. Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει μειωθεί δραστικά καθώς δεν εκδίδονται τα σχετικά εκκαθαριστικά. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει γενικός γραμματέας για να τα υπογράψει. Χθες εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει ότι προσωρινά, έως ότου καλυφθεί η θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να ασκεί τα σχετικά καθήκοντα ένας από τους γενικούς διευθυντές της γραμματείας. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους για την κάλυψη της θέσης του ΓΓΔΕ λήγει στις 16 Ιουνίου.

Πηγή:Capital.gr