Έρχεται ο λογαριασμός με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ηλεκτρονικά θα στείλει φέτος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το ποσό του Ενιαίου φόρου ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μετά την εκκαθάριση των στοιχείων από το Ε9.

Ο νέος φόρος που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως.

Επίσης, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ευνοημένοι θεωρούνται όσοι διατηρούν ακίνητα με αντικειμενική αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ αφού ο νέος φόρος θα φέρει μειώσεις στις φορολογικές τους επιβαρύνσεις, ωστόσο από την άλλη πλευρά στους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία θα φέρει περισσότερους φόρους.

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής)

www.news.gr