Ετοιμάζουν ξανά τα φοροδάνεια

Ειδικά δάνεια για την πληρωμή οφειλών προς το δημόσιο –τα γνωστά φοροδάνεια– ετοιμάζονται να λανσάρουν εκ νέου οι τράπεζες, στοχεύοντας αυτή τη φορά κυρίως σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Στόχος είναι να επιτρέψουν σε εταιρείες που υπό άλλες συνθήκες είναι βιώσιμες να αποφύγουν τα «μπλεξίματα» με την εφορία, τα οποία θα μπορούσαν εν συνεχεία να τους στερήσουν την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. 

Ουσιαστικά δηλαδή, οι τράπεζες προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο ρύθμισης των χρεών προς την εφορία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζουν τα φοροδάνεια με τις ήδη υπάρχουσες γραμμές χρηματοδότησης, δίνοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο ρευστότητας στους επαγγελματίες πελάτες τους. Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι προς το τέλος του Καλοκαιριού και στην αρχή του Φθινοπώρου η ζήτηση για αυτού του είδους τις χορηγήσεις θα αυξηθεί, καθώς ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά. 

Τα σχετικά προϊόντα απευθύνονται σε ιδιώτες, σε για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και σε επιχειρήσεις και έχουν ως σκοπό να διευκολύνουν την αποπληρωμή οφειλών από φόρους, πρόστιμα και άλλες υποχρεώσεις, ενώ τα διαθέτουν οι περισσότερες τράπεζες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα δάνεια αυτού του τύπου γνώρισαν σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, όταν πολλοί χρειάστηκαν ρευστότητα λόγω της ανάγκης για πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί στράφηκαν στις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή της περαίωσης. Εντούτοις, λόγω πολιτικής περιορισμένων χορηγήσεων τα τελευταία χρόνια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν και η ζήτηση ήταν μεγάλη, μόνο σε λίγες σχετικά περιπτώσεις εκταμιεύθηκαν κανονικά. 

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτού του τύπου δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους πριν από μία δεκαετία, επιτρέποντας στους φορολογούμενους να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ώστε να καλύψουν άμεσα τα χρέη τους προς την τράπεζα. Εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς πολλοί είναι πλέον εκείνοι που δεν έχουν τα μετρητά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. 

Το προφίλ των φοροδανείων

Στην πραγματικότητα πάντως, τα φοροδάνεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά καταναλωτικά δάνεια, με τη διαφορά όμως ότι ενσωματώνουν μια σειρά όμως από ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι τα κάνουν πιο δελεαστικά προς τους υποψήφιους δανειολήπτες. Ο πρώτος και βασικότερος δεν είναι άλλος από το κόστος του χρήματος. Δηλαδή, το μέσο επιτόκιο ενός «φοροδανείου» είναι σαφώς χαμηλότερο από ένα απλό, καταναλωτικό δάνειο. 

Σε απόλυτες τιμές, κατά μέσο όρο ο φορολογούμενος-δανειολήπτης επιβαρύνεται με ονομαστικό επιτόκιο της τάξης του 9%, όταν για ένα συνηθισμένο καταναλωτικό δάνειο ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο της τάξης του 12% με 13%. Παράλληλα, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι διατεθειμένος να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%. 

Ως προς το ύψος του δανείου, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, φτάνει μέχρι τα 40.000 ευρώ –ή το σύνολο του ποσού- ενώ αν προσημειωθούν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αυξηθεί. Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον ένα χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ανάλογα με την επιθυμία του δανειολήπτη.

www.forologikanea.gr