Κανένας φόρος για εισοδήματα έως €5.000 πέρυσι

Όσοι υπέβαλαν από τους πρώτους τις φορολογικές τους δηλώσεις και είχαν την… ατυχία να έχουν εισπράξει μικροποσά στη διάρκεια του 2013 – πλην μισθών, συντάξεων ή αγροτικών εργασιών- είδαν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεών τους και έπαθαν σοκ.

Διαπίστωσαν για παράδειγμα ότι αν είχαν εισπράξει τόκους 2 ευρώ στη διάρκεια του 2013 και είχαν στην κατοχή τους ένα Ι.Χ με τεκμήριο 3.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης) θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο 600 ευρώ.

Την φορολογική αυτή παράνοια, ήρθε να διορθώσει η Βουλή, ψηφίζοντας τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία προέβλεπε ότι όσοι φορολογούμενοι είχαν πέρυσι πραγματικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και επομένως δεν θα πληρώσουν φόρο καθώς καλύπτονται από το αφορολόγητο (έως 9.500 ευρώ με την εφαρμογή tax credit).

Οι φορολογικές δηλώσεις άρχισαν να εκκαθαρίζονται με βάση τα νέα δεδομένα από την περασμένη Παρασκευή. Έτσι, όσοι υποβάλλουν εφεξής τις δηλώσεις τους και είχαν πέρυσι μικρά εισοδήματα από ενοίκια, τόκους ή περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές) θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτώνκαι θα γλιτώσουν το φόρο που προέκυπτε από την εφαρμογή κλιμάκων φορολόγησης ωσάν να ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες (πρώτος συντελεστής 26%) ή ωσάν να είχαν εισοδήματα από κινητές αξίες ή ενοίκια (πρώτος συντελεστής 10%).

Το πρόβλημα εντοπίζεται τώρα με όσους είχαν νωρίτερα υποβάλλει τις δηλώσεις τους και ήρθαν αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά –σοκ.

Το θέμα τέθηκε μέσω twitter από φορολογούμενο, στον ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη. «Θα το δούμε, θα δοθεί λύση, μην ανησυχείτε» απάντησε ο Γενικός Γραμματέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να γίνει νέα εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων ή εναλλακτικά να κληθούν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να υποβάλλουν εκ νέου τις δηλώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους δεν θα προκύψει υποχρέωση πληρωμής φόρου.

www.forologikanea.gr