Τα «όπλα» για να μειώσετε τη φορολογία

«Ψυχρολουσία» περιμένει το καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους όταν θα κληθούν να πληρώσουν τα μεγάλα ποσά φόρου που θα προκύψουν με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εκκαθαριστικά «καίνε» κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το ethnos.gr οι φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να αποδειχθούν «εφιάλτης» για πολλούς φορολογουμένους, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν υπέρογκους φόρους για μικρά εισοδήματα. Η μεγαλύτερη φορολογική «παγίδα» κρύβεται στη φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία ανεβάζουν κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση.

Ωστόσο η φορολογική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους φορολογουμένους να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να περιορίσουν το ποσό του φορολογικού «λογαριασμού».

Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητο κ.τ.λ. μπορεί να γίνει από όλους όσοι υπάγονται στα τεκμήρια. Αρκεί ο φορολογούμενος να αποδείξει με πραγματικά περιστατικά ότι οι πραγματικές δαπάνες που έγιναν από την οικογένειά του είναι μικρότερες από αυτές που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια. Η μείωση της τεκμαρτής δαπάνης μπορεί να γίνει και μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης και την ηλεκτρονική έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους φορολογουμένους να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να περιορίσουν το ποσό του φορολογικού «λογαριασμού»

Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία του μαζί με το εκκαθαριστικό του και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αρμόδιος για να αξιολογήσει τα στοιχεία είναι ο έφορος, ο οποίος θα ελέγξει τα όσα ισχυρίζεται ο φορολογούμενος και θα μειώσει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης. Στην περίπτωση που ο έφορος εγκρίνει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, τότε θα γίνει νέα εκκαθάριση της δήλωσης και θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης μπορεί να γίνει κυρίως από όσους:

• Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους.

• Είναι φυλακισμένοι

• Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική

• Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας

Μείωση των τεκμηρίων μπορεί να γίνει σε όσους υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους. Εξαιρούνται μόνιμοι αξιωματικοί και οπλίτες

• Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι αυτοί (οι συγγενείς τους) έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές.

• Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους

• Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερη βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Φαντάροι

Μείωση των τεκμηρίων μπορεί να γίνει σε όσους υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους. Εξαιρούνται οι μόνιμοι αξιωματικοί (οπλίτες, έφεδροι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί). Οι στρατευμένοι μπορούν να ζητήσουν μείωση του τεκμηρίου ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα αλλά και από τον τόπο που υπηρετούν τη θητεία τους. Στην περίπτωση αυτή, ο στρατευμένος θα πρέπει να περάσει από την εφορία του και να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αφού γίνει έλεγχος των δικαιολογητικών, ο έφορος μπορεί να προχωρήσει σε μείωση αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης.

Προσοχή: Οταν μειωθεί το τεκμήριο και επειδή το παιδί υπηρετεί ή συγκατοικεί με τους γονείς, η μείωση του τεκμηρίου που αφαιρείται από το παιδί καταλογίζεται στον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Ανεργοι

Οι άνεργοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της εφορίας και να ζητήσουν μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κυρίως για τα έξοδα της κατοικίας και του αυτοκινήτου και φυσικά εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 9.500 ευρώ. Σημειώστε ότι για όσους τα τεκμαρτά εισοδήματα δεν υπερβαίνουν τις 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και στην οποία ισχύει το αφορολόγητο όριο. Για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που ισχύει στην κλίμακα και να μην πληρώσουν φόρο, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις των οποίων η αξία αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός τους. Επομένως οι άνεργοι με μεγαλύτερα τεκμαρτά εισοδήματα, για να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει με την εφαρμογή των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι άνεργοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό ή από άλλα ταμεία. Ο έφορος, αφού λάβει υπόψη τα δικαιολογητικά που θα υποβάλει ο φορολογούμενος, μειώνει ανάλογα με την κάθε περίπτωση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Φορολογούμενοι με ανείσπρακτες αμοιβές

Τα τεκμήρια διαβίωσης μπορούν αμφισβητήσουν με βάση πραγματικά περιστατικά και οι φορολογούμενοι που εισπράττουν καθυστερημένα δεδουλευμένες αποδοχές λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας ή επειδή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης.

Αν ο φορολογούμενος ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε δαπάνες μικρότερες από αυτές που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια και αν δεν δηλώνονται εισοδήματα από εμφανείς πηγές θα πρέπει να έχει τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του όπως πιστοποιητικό στρατολογίας, βεβαίωση νοσοκομείου ή κλινικής. Στην τροποποιητική δήλωση που θα υποβληθεί θα πρέπει να συμπληρωθεί το ποσό της πραγματικής δαπάνης που ισχυρίζεται ότι έκανε ο φορολογούμενος και όχι το ποσό που προκύπτει με την εφαρμογή των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που ισχύουν για αυτοκίνητα, κατοικίες.

Απαραίτητες οι αποδείξεις

Ως μισθωτοί και όχι ως επιτηδευματίες ή εισοδηματίες θα φορολογηθούν όσοι απέκτησαν το 2013 πραγματικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν τις 9.500 ευρώ και δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι αυτοί γλιτώνουν από τα τεκμήρια και τον φόρο. Απαραίτητη προϋπόθεση να εμφανίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους.

Ποια τεκμήρια αμφισβητούνται

Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων όπως η αγορά αυτοκινήτου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τον φορολογούμενο για τα χρήματα που καταβλήθηκαν, καθώς η δαπάνη αυτή είναι πραγματική και δεν αμφισβητείται. Μόνο τα τεκμήρια των δαπανών διαβίωσης για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα που έχουν συμπληρωθεί στους κωδικούς 707-770 και 851-858 είναι μαχητά.

www.forologikanea.gr