Τα πέντε ραντεβού με την εφορία μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους

Γεμάτο από φορολογικές υποχρεώσεις είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβληθούν ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελείας, ο ενιαίος φόρος ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ φέτος αλλάζει η διαδικασία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, ενώ ξεκινάει πιλοτικά και ο νέος τρόπος απόδοσης του ΦΠΑ. Ειδικότερα:

1. Φόρος Εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους μέχρι την 30ή Ιουνίου 2014. Εφόσον προκύπτει φόρος, αυτός θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31/7/2014, η δεύτερη μέχρι 30/9/2014 και η τρίτη δόση μέχρι 30/11/2014. Μαζί με τον φόρο εισοδήματος θα καταβληθούν, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Οσοι δεν πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν στις ανωτέρω προθεσμίες, θα κληθούν να καταβάλουν τα νέα πρόστιμα που προβλέπουν τόκο 8,75% (ετήσιο). Αν καθυστερήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί του αρχικού κεφαλαίου.

2. Φόρος Πολυτελείας. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5%.
3. Τέλη Κυκλοφορίας. Οπως κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του έτους θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

4. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στους μήνες που ακολουθούν, ενώ η τελευταία θα καταβληθεί την 31η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Ωστόσο, ο ενιαίος φόρος περιλαμβάνει μειώσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σχέση με τους φόρους που πλήρωναν τα τελευταία τρία χρόνια. Από την άλλη όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα αγροτεμάχιο θα επιβαρυνθούν καταβάλλοντας περισσότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

5. Συμπληρωματικός Φόρος Ακινήτων. Στο ίδιο εκκαθαριστικό με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα περιλαμβάνεται και το ποσό του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. 

6. Συγκεντρωτικές καταστάσεις. Μέχρι τις 2 Ιουνίου πρέπει οι υπόχρεοι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις (για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014). Για φέτος, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών του πρώτου τριμήνου του έτους θα υποβληθούν έως τις 2 Ιουνίου, για το δεύτερο τρίμηνο έως τις 31 Ιουλίου, για το τρίτο έως 31 Οκτωβρίου και για το τέταρτο τρίμηνο του έτους έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

7. Νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ. Aνάσα ρευστότητας σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και εξυγίανσης της αγοράς δίνει το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών καθώς και ιδιωτών με το Δημόσιο. Με το νέο σύστημα που θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015, η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα ή τρίμηνο), ασχέτως αν αυτό πληρωθεί 6 μήνες αργότερα. Δηλαδή μία επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στις ανωτέρω ημερομηνίες ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν είναι να εγγραφούν το φθινόπωρο στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα δημιουργηθεί. Βέβαια, το νέο σύστημα μπορεί να λειτουργεί ευεργετικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο δεν φαίνεται να το βλέπουν ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εκείνες που αργούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Σημειώνεται ότι το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών (αρχικά) λιγότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ που χρεώνουν μέχρι τη στιγμή που πληρώσει ο πελάτης. Εντός του 2015 το ποσό των 500.000 ευρώ θα ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ

Πηγή:kathimerini.gr