Ποιοι φόροι θα μειωθούν πρώτοι

Η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών πρόκειται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, αλλά υπό δύο σημαντικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να έχει σημειωθεί υπερκάλυψη των στόχων του Προϋπολογισμού όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα και, δεύτερον, να έχει εξασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, σε μόνιμη βάση.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει ήδη να καταστρώνεται το σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας, το οποίο, όπως υποστηρίζει ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, θα πρέπει να ικανοποιεί δύο διαφορετικές ανάγκες. Πρώτον, να μειώνει αισθητά το φορολογικό κόστος για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και, δεύτερον, να συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας, η οποία βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», οι φόροι που έχουν μπει στις πρώτες σειρές της λίστας για μείωση και εξυπηρετούν και τις δύο παραπάνω ανάγκες είναι:

Ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών. Ο βασικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι σήμερα 26%, ενώ ειδικά στις Ανώνυμες Εταιρείες και τις ΕΠΕ διενεργείται και παρακράτηση φόρου 10% κατά τη διανομή μερίσματος. Αυτό ανεβάζει τον καθαρό φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 33,4%.

Πρόκειται για ποσοστό εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με όσα ισχύουν στη γειτονιά της Ελλάδας, καθώς στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 10%, στην Τουρκία είναι 20% και στην Αλβανία 10%. Βέβαια, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ο φορολογικός συντελεστής της Ελλάδας βρίσκεται στον μέσο όρο. Διακηρυγμένη πρόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού είναι ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων να μειωθεί σταδιακά στο 15%.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Σήμερα ο υψηλότερος συντελεστής είναι 42% και εφαρμόζεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 42.000 ευρώ. Ο σχεδιασμός του υπ. Οικονομικών που θα πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή αρχικά στο 40% και σταδιακά τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο του 35%.

Η παρέμβαση που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση, για λόγους κοινωνικούς αλλά και καθαρά εισπρακτικούς, είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

www.capital.gr