ΟΑΕΔ: Επιδότηση μισθού από 450 έως 600 ευρώ για την πρόσληψη 35.500 άνεργων

Στην προκήρυξη 4 νέων προγραμμάτων που θα δίνουν ως κίνητρο για την πρόσληψη 35.500 ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις την επιδότηση του μισθού από 450 ευρώ – 600 ευρώ το μήνα, προχωρά ο ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Οργανισμού Θ. Αμπατζόγλου με την ευκαιρία της οργάνωσης, στις 10 Μαΐου, του 4ου “forum” ενημέρωσης και ενεργοποίησης των ανέργων, ο ΟΑΕΔ πρόκειται να εφαρμόσει:

  1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με 18 ευρώ την ημέρα ή 450 ευρώ το μήνα για την πρόσληψη 12.000 ανέργων ηλικίας 25 – 66 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  2. Πρόγραμμα πρόσληψης 1.000 ανέργων ειδικών ομάδων σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση του μισθού που θα φτάνει τα 600 ευρώ το μήνα.
  3. Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης 12.500 ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πρόκειται να δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας (επιχορήγηση ανά ημέρα αντίστοιχη της δράσης και σε συνδυασμό της κατάρτισης με την απασχόληση των ανέργων).
  4. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων στο πλαίσιο τοπικών σχεδίων για την απασχόληση που θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας και τοπικών δράσεων για την κοινωνική ένταξη των πιο ευάλωτων ομάδων (ημερήσια επιδότηση 18 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και 15 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών).

Τα παραπάνω προγράμματα επιχορηγήσεων θα “τρέξουν” παράλληλα με τις νέες δράσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με βάση το σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τη δέσμευση των σχετικών κοινοτικών πόρων από το νέο ΕΣΠΑ, οι οποίες προβλέπουν:

  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες, μαθητεία, κατάρτιση ή παροχή πρώτης επαγγελματικής εμπειρίας (ανάλογα με την κατηγορία) σε 240.000 νέους ηλικίας έως 24ετών που είναι “Εκτός Αγοράς εργασίας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης” (Ε.Α.Ε.Κ) στο πλαίσιο της παρέμβασης “εγγύηση για τη νεολαία”. Για τους νέους ηλικίας έως 19 ετών θα εφαρμοστούν δράσεις είτε για την επανένταξη στην εκπαίδευση είτε για την κατάρτιση σε συνδυασμό με τη μαθητεία ενώ για τους νέους ηλικίας 20 – 24ετών οι δράσεις θα αφορούν κυρίως τη διευκόλυνση για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή αυτοαπασχόλησης.
  • Πεντάμηνη απασχόληση (νέο πρόγραμμα “κοινωφελούς εργασίας”) σε δήμους και κοινωνικές υπηρεσίες του Δημοσίου 50.000 ανέργων κυρίως από οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Πρόκειται για το “δεύτερο γύρο” του σχετικού προγράμματος που ήδη εφαρμόζεται σε φορείς του Δημοσίου ως “εργοδότη ύστατης καταφυγής”.

Συμπράξεις

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας που εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την 4ετή περίοδο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της ύφεσης που προκλήθηκε, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο επιβάλλει, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και τη σύμπραξη του Οργανισμού, “όπου χρειάζεται” με τον ιδιωτικό τομέα και άλλους φορείς.

www.imerisia.gr