Πρόσθετους φόρους 830 ευρώ βλέπει 1 στους 4 που κάνει τη δήλωση

Το εκκαθαριστικό φόρου που αποκαλύπτει τι θα πληρώσουν στις 31 Ιουλίου, έχουν λάβει ήδη στα χέρια τους (ή έχουν διαβάσει στην οθόνη του υπολογιστή τους) περίπου 222.000 φορολογούμενοι. Οι μισοί σχεδόν έχουν μηδενικό φόρο, ενώ περίπου 67.000 (ένας στους τέσσερις) διαπιστώνουν έτσι ότι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο που ανέρχεται  -κατά μέσο όρο- στα 830 ευρώ. Ένας στους πέντε όμως, θα έχει και επιστροφή φόρου, περίπου 200 ευρώ ο καθένας.
 
Τα 222.000 εκκαθαριστικά που έχουν ήδη εκδοθεί όμως, είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις σχεδόν 5,6 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 που θα πρέπει να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά έως τις 30 Ιουνίου. Ο χρόνος που απομένει πλέον είναι μικρότερος από 60 ημέρες και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προειδοποιεί  ότι παράταση θα δοθεί μόνο σε περίπτωση «παρατεταμένης και σημαντικής δυσλειτουργίας του συστήματος» υποβολής των δηλώσεων.

Συνολικά οι κάτι περισσότερο από 222.000 φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί, αντιστοιχούν μόλις στο 4% του συνόλου. Με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που οδήγησαν σε δυσλειτουργία των συστημάτων υποβολής, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι όσοι φορολογούμενοι βρεθούν εκπρόθεσμοι, θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
 
Άσχετα από το πότε θα υποβληθεί η δήλωση, οι ημερομηνίες εξόφλησης των τριών δόσεων του φόρου, σε περίπτωση χρεωστικής εκκαθάρισης, είναι από φέτος προκαθορισμένες : η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: www.newmoney.gr